Război în Ucraina

14 sate din R. Moldova care găzduiesc refugiați vor primi suport din partea UE: Ce presupune acesta și care sunt localitățile

14 localități din Republica Moldova care găzduiesc refugiați din Ucraina vor primi suport din partea Uniunii Europene. Sprijinul, în valoare totală de 290 mii de euro, include distribuirea unui lot de produse, care conține truse de prim-ajutor, aparate de uz casnic, mobilier, saltele, aparate de încălzit și echipamente IT, transmite sursa

Totodată, va fi oferită oportunitatea pentru sute de refugiați de a participa într-un program de instruire în domeniul IT și a limbii române. Cursurile vor fi organizate până la sfârșitul acestui an în municipiul Bălți și în UTA Găgăuzia. 

De asistență pentru susținerea refugiaților vor beneficia localitățile: Dondușeni, Drochia, Bălți, Telenești, Călărași, Ungheni, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Cărpineni, Leova, Cahul și satele Selemet, Copceac și Palanca.

„Susținerea oferită de Uniunea Europeană pentru ca refugiații să studieze limba romană și să fie consiliați de mediatori îi va ajuta să își găsească un loc de muncă decent și să se integreze în comunitățile locale. Prin această inițiativă, vom îmbunătăți capacitățile locale și infrastructura antreprenorială și vom stimula crearea de noi afaceri în regiunile Republicii Moldova”, a afirmat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Totodată, localitățile vor beneficia și de suport în evaluarea acțiunilor întreprinse de primării pentru gestionarea fluxului de refugiați și susținerea acestora.

„UE și PNUD își extind sprijinul pentru 14 comunități partenere, ca parte a inițiativei regionale UE/PNUD „Primarii pentru Creștere Economică”, prin susținerea eforturilor locale de a facilita incluziunea socio-economică a refugiaților ucraineni, prin asigurarea accesului la cursuri de limbă română. Instruirea în domeniul IT îi va ajuta să obțină locuri de muncă decente și bine remunerate”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Prin urmare, în parcurile publice din cele 14 localități beneficiare ale programului de asistență va fi disponibil acces gratuit la Internet, iar în cadrul primăriilor beneficiare va fi angajat câte un mediator care va facilita accesul refugiaților la informații privind serviciile disponibile pentru ei și se va implica în soluționarea unor probleme precum angajarea în câmpul muncii sau înscrierea copiilor la școală.

„Primarii pentru Creștere Economică” este o inițiativă comună a UE și PNUD pentru a sprijini primarii și echipele acestora din regiunea Parteneriatului Estic.

#14_sate #Moldova #refugiați #suport #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button