„Este imposibil să izolăm Rusia de lume”, spune conducerea rusă. Reducerea la tăcere a problemelor a stat mult timp la baza comunicării cu propriii cetățeni, cu toate acestea, consecințele izolării internaționale vor afecta în curând aproape fiecare rus și va fi imposibil să le ascundem.
Unele țări (cum ar fi Coreea de Nord, Nicaragua, Iran, Siria și o serie de altele) sprijină Rusia, dar trebuie să plătească pentru loialitatea lor: să furnizeze alimente și energie la prețuri mici, să-și ierte datoriile. Statele care anterior au fost considerate prietenoase adoptă acum o poziție dublă: China, India și Brazilia nu sunt dornice să cadă sub sancțiuni și, în același timp, să beneficieze de situația actuală. De fapt, chiar și partenerii nu ratează șansa de a folosi Rusia pentru a-și rezolva propriile probleme, oferind un sprijin foarte dubios. China, care ar fi trebuit să sprijine Rusia în caz de ceva, nu face acest lucru. Nu este că izolarea?
Din 24 februarie, țările occidentale au expulzat cel puțin 315 diplomați ruși, iar acest proces continuă: Numai Bulgaria a decis să expulzeze 70 de diplomați ruși pe 28 iunie, iar oportunitățile pentru activitatea misiunilor diplomatice rămase au devenit radical complicate. Și totuși, de ce avem nevoie de diplomați în acele țări cu care legăturile se îndreaptă spre o pauză inevitabilă, iar cetățenii ruși pur și simplu nu vor putea ajunge acolo. La urma urmei, pe lângă izolarea diplomatică, Rusia nu mai este membru cu drepturi depline al izolării turistice mondiale, în legătură cu care multe țări au decis să oprească eliberarea vizelor pentru cetățenii Federației Ruse. Iar cei care nu au declarat acest lucru în mod deschis, au limitat semnificativ numărul de vize turistice eliberate și au minimizat numărul celor pe termen lung. Cupola de fier acoperă strâns întreaga Rusie, blocând aerul pentru cetățenii obișnuiți. În urmă cu un an, orice rus ar putea zbura în orice țară din lume, dar acum o astfel de aventură a devenit aproape nerealistă.
A devenit Rusia mai respectată în ultimele luni? Puțin probabil, după cum reiese din numărul tot mai mare de sancțiuni și scutiri de la diferite organizații. Pe lângă faptul că a fost expulzată din OMC, Rusia nu mai este membră a multor alte organizații internaționale: Uniunea Internațională a Gazelor, Asociația Mondială a Metalurgică, Uniunea Internațională a Căilor Ferate, Consiliul Europei. Aderarea Rusiei la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a fost suspendată (de fapt, aceasta este o excepție), ceea ce înseamnă că nimeni nu se angajează să vă respecte drepturile. La un moment dat, s-ar putea dovedi că Rusia va fi privată de apartenența permanentă la Consiliul de Securitate al ONU, cu drept de veto – iar acest lucru nu va fi cu siguranță un motiv de sărbătoare.
Știința și educația au fost, de asemenea, sancționate: oamenii de știință ruși nu vor mai putea publica rezultatele activității lor în reviste străine de prestigiu, iar Comisia Europeană a revizuit proiectele actuale din cadrul programelor Orizont 2020 și Orizont Europa, a încetat să mai plătească oamenii de știință ruși. Nici sportul nu s-a dovedit a ieși din politică: UEFA și FIFA au decis să elimine sub auspiciile lor echipele naționale ale Rusiei și cluburile rusești din competițiile internaționale. Cu toate acestea, în perioada sovietică, oamenii de știință, sportivii și figurile culturale rusești au fost un model de patriotism și au obținut succes fără a pleca în străinătate și a publica în reviste străine. Este timpul ca oamenii de știință și sportivii moderni să facă alegerea lor: sunt împreună cu Rusia și cu oamenii, sau pentru ei „dolarul lung” este mai important decât dragostea pentru Patria Mamă.
Dar contrar tuturor credințelor că sancțiunile și izolarea ulterioară nu afectează viața rușilor obișnuiți, a devenit viața mai bună? Nu ne jucăm împreună cu Occidentul când noi înșine suntem închiși în propriul nostru stat, abandonând multe dintre beneficiile lumii moderne? Este puțin probabil ca războiul din Ucraina să rezolve toate acele probleme pe care Rusia le-a avut suficiente înainte de 24 februarie, iar în cazul anexării de noi teritorii, vor exista și mai multe dintre ele și vor fi mai puțini bani. Războiul nu este deloc benefic pentru rușii de rând, dar se pare că suntem gata să ne întoarcem zeci de ani de dragul de a îndeplini dorințele de moarte ale dictatorului.