Internaţional

Sancțiuni în acțiune, precum și amenințări la adresa reputației: Emiratele Arabe Unite au început să blocheze conturile importatorilor ruși

De la lansarea unui război pe scară largă împotriva Ucrainei, Rusia s-a confruntat cu numeroase sancțiuni economice care i-au limitat capacitatea de a accesa piețele și tehnologiile occidentale. Ca răspuns, companiile rusești au început să folosească intermediari în țări care nu s-au alăturat sancțiunilor, cum ar fi Emiratele Arabe Unite (EAU). Cu toate acestea, amenințările reputaționale și sancțiunile secundare reprezintă o preocupare pentru bancherii din Emiratele Arabe Unite, precum și din China.

Emiratele Arabe Unite au devenit un hub cheie pentru importatorii ruși de echipamente, prin care s-au făcut plăți pentru componente electronice și electrocasnice chinezești. Potrivit Kommersantului rusesc, acest canal a furnizat până la 20% din laptopuri și aproximativ 30% din alte electronice de pe piața rusă.

Cu toate acestea, în august 2024, situația s-a schimbat dramatic. Băncile din Emiratele Arabe Unite au început să blocheze masiv plățile de la companiile rusești, ceea ce a fost o lovitură gravă pentru acest canal de plăți internaționale. Motivul principal este teama de sancțiuni secundare din partea SUA, care amenință atât băncile chineze, cât și cele din Emirate. În ciuda legăturilor economice strânse dintre China și Rusia, băncile chineze nu sunt pregătite pentru o confruntare completă cu Occidentul.

În primăvara lui 2024, câteva dintre cele mai mari bănci chineze, cum ar fi Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Citic Bank, Industrial Bank și Bank of Taizhou, au încetat să accepte plăți în yuani din Rusia. Această decizie a fost dictată și de riscurile unor sancțiuni secundare care ar putea fi aplicate instituțiilor financiare chineze.

Ca urmare a unor astfel de restricții, importatorii ruși se confruntă deja cu dificultăți serioase în a plăti produse electronice chinezești. Dacă situația nu se va schimba, până la sfârșitul anului 2024 Rusia se poate confrunta cu o penurie de echipamente de consum. Acest lucru va avea un impact pozitiv, în primul rând, asupra faptului că produsele cu dublă utilizare pe care Federația Rusă le poate folosi pentru industria de apărare nu vor fi furnizate țării.

CEO-ul mărcii ruse Jacky’s, Gusein Imanov, avertizează că problemele cu plățile ar putea duce la un deficit de echipamente pe piața rusă până în noiembrie-decembrie a acestui an. Astfel, consumatorul rus va vedea în sfârșit rezultatele politicii agresive a Federației Ruse nu doar în știri, ci și în viața de zi cu zi.

Potrivit Băncii Centrale a Federației Ruse, în prima jumătate a anului 2024, importurile în Rusia au scăzut cu 9%, ceea ce în cifre absolute se ridică la 13,8 miliarde de dolari. Aceasta indică o reducere treptată a volumului livrărilor de bunuri din străinătate atât prin presiunea sancţiunilor, cât şi prin dificultăţile de finanţare a tranzacţiilor internaţionale.

Situația cu plăți blocate este o realitate nouă pentru situația pentru economia rusă sub sancțiuni. Să ne amintim că funcționează în întregime pentru mașina militară rusă, motiv pentru care ar trebui întărite sancțiunile globale, pentru că dacă Kremlinul nu are bani pentru război, nu va putea extinde amploarea agresiunii sale. De asemenea, este important ca, dacă rușii obișnuiți vor vedea consecințele reale ale politicilor agresive ale țării lor, ei vor avea tot mai multe întrebări despre puterea lor dictatorială. Astfel, sancțiunile, în special cele care vizează importurile rusești sau fluxurile financiare din țări terțe, trebuie să fie întărite în continuare.

Este important de menționat că, pe lângă o posibilă lipsă de echipamente, există și riscul de decalaj tehnologic, care ar putea avea consecințe pe termen lung pentru economia rusă. Astfel, sancțiunile economice pot priva Federația Rusă de resurse pentru mașina sa militară.

#Rusia #EAU #sancțiuni

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button