Organizațiile societății civile, într-o declarație comună de marți, cer o legislație cuprinzătoare pentru a interzice programele spion în întreaga UE, invocând utilizarea abuzivă pe scară largă și reglementarea insuficientă.
Euractiv relatează acest lucru.
Reglementarea programelor spion este aprinsă dezbătută în UE, după ce s-a cunoscut, în iulie 2021, că programele spion rău intenționate, în special Pegasus dezvoltat de Israel, au fost folosite pentru a viza politicieni, jurnaliști și activiști.
„Regretăm că instituțiile UE nu au fost în măsură să ofere soluții eficiente… cu privire la numeroasele rapoarte de abuz de putere și administrare necorespunzătoare de către statele membre în ultimul mandat legislativ”, se arată în declarația comună.
Grupurile societății civile au spus că regulile existente privind libertatea presei sunt fie insuficiente, fie conțin lacune. Ei au cerut Comisiei Europene să interzică „producția, exportul, vânzarea, importul, achiziția, transferul, întreținerea și utilizarea programelor spion”.
O astfel de poziție este departe de practica actuală a guvernelor UE. „Toate statele membre au achiziționat sau au folosit unul sau mai multe sisteme spyware”, a concluzionat comisia specială Pegasus a Parlamentului European în mai 2023.
Printre semnatarii declarației se numără Centrul pentru Democrație și Tehnologie al Europei, Rețeaua Europeană a Drepturilor Digitale, Federația Europeană a Jurnaliştilor, Centrul pentru Informații privind confidențialitatea electronică, Uniunea Europeană pentru Libertăți Civile, ARTICOLUL 19, Acces acum și Wikimedia Europa.
Direcțiile generale ale Comisiei de Justiție, Comerț și Piața Internă ar trebui să coordoneze lucrările privind legislația pentru interzicerea programelor spion, a declarat directorul Euractiv al Programului de Securitate, Supraveghere și Drepturile Omului la Centrul pentru Democrație și Tehnologie (CDT), Silvia Lorenzo Perez.
Parlamentul European a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea Legii europene pentru libertatea presei (EMFA), o lege de referință care vizează protejarea jurnaliștilor și a libertății presei, deși există în continuare preocupări cu privire la utilizarea programelor spion pentru a monitoriza mass-media.
Pe lângă interdicție, organizațiile au propus înăsprirea regulilor existente. Programele spion din UE sunt reglementate de Legea europeană pentru libertatea presei (EMFA), Directiva privind confidențialitatea datelor (Directiva privind confidențialitatea electronică) și Regulamentul de export cu dublă utilizare.
Grupul a scris că EMFA nu are „garanții substanțiale” și „nu poate proteja pe deplin jurnaliştii de programele spion”.
În cele din urmă, grupurile societății civile au cerut o revizuire a regimului de control al exporturilor și un amendament pentru a se asigura că programele spion produse în UE nu pot fi „utilizate pentru represiune sau încălcarea drepturilor omului”.
Semnatarii au cerut, de asemenea, Consiliului UE „să se abțină de la introducerea unor derogări largi de securitate națională” pentru orice nouă legislație care interzice programele spion.
La începutul acestui an, premierul Donald Tusk a anunțat că au existat „dovezi de 100%” ale utilizării programului de spionaj Pegasus în perioada guvernării „PiS”.
În total, în Seimas au fost create trei comisii de anchetă cu privire la acțiunile guvernului anterior. Pe lângă Pegasus, încă unul se referă la încercarea nereușită de a organiza alegeri prezidențiale în timpul pandemiei de COVID-19, iar a doua se referă la distribuirea în masă a vizelor poloneze plătite de către consulatele din diferite țări.