Politică

Stare de urgență în agricultură? Reacția Ministerului Agriculturii după ce fermierii au anunțat că vor ieși la protest

Guvernul ar putea declara stare de urgență în agricultură după modelul României, dar o decizie finală va fi anunțată în următoarele zile, deoarece orice hotărâre de acest fel implică colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională și alți creditori. Despre aceasta a anunțat Ministerul Agriculturii după ce, pe 5 septembrie, fermierii din Cahul și Cantemir au declarat că vor ieși din nou la proteste, deoarece Guvernul nu a întreprins măsuri concrete pentru a ajuta agricultorii afectați de secetă.

Guvernul caută soluții suplimentare pentru a sprijini agricultorii, pe lângă ajutorul de 100 de milioane de lei care va ajunge în curând în conturile acestora, a anunțat Ministerul Agriculturii. Una din variantele analizate este adoptarea unui model de ordonanță similar celui folosit în România pentru declararea stării de urgență în sectorul agricol.

Vicepremierul Vladimir Bolea a avut, săptămâna aceasta, o întâlnire la București cu omologul său, ministrul agriculturii din România, Florin Barbu, pentru a discuta și a prelua modele de măsuri eficiente care vor fi aplicate în România, în vederea implementării unor soluții similare în Republica Moldova. Totodată, în ultimele zile, au avut loc discuții cu premierul Dorin Recean privind unele măsuri complementare celor 100 de milioane de lei, care urmează să fie transferate în conturile agricultorilor în zilele următoare”, se menționează în comunicatul ministerului Agriculturii.

Pe 5 septembrie, Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că a inițiat consultări cu toți agricultorii pentru a decide când vor ieși la proteste. Aceștia sunt nemulțumiți de lipsa măsurilor concrete din partea Guvernului și Parlamentului pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă. Ei consideră că declararea stării de urgență în agricultură este singura soluție. În plus, Forța Fermierilor a subliniat că sute de fermieri din întreaga țară au primit deja notificări de inițiere a procedurilor de insolvență și executare silită din partea furnizorilor și instituțiilor financiare. Mai mult, agricultorii spun că sprijinul de 100 de milioane de lei anunțat de Guvern este considerat ineficient și insuficient în raport cu nevoile reale ale sectorului agricol pe termen scurt, iar pe termen lung sunt necesare investiții semnificative.

La începutul ședinței de Guvern din 4 septembrie, premierul Dorin Recean a anunțat alocarea a 100 de milioane de lei de către Comisia Situații Excepționale. Banii, proveniți din Fondul de Intervenție a Guvernului, vor fi direcționate în special către producătorii de cereale care au suferit pierderi din cauza arșiței severe din timpul verii.

În luna august, fermierii afectați de secetă și grindină au avut mai multe întâlniri cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, cerând despăgubiri și declararea stării de urgență în agricultură. Încă de atunci, ministrul Bolea a anunțat că Guvernul Republicii Moldova a alocat 100 de milioane de lei pentru a-i ajuta pe fermieri.

#Bolea #fermieri #protest

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button