Necategorizat

Antony Blinken anunță vizita la Londra pentru discuții despre Ucraina și Orientul Mijlociu

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va vizita săptămâna viitoare Londra pentru a discuta despre situația din Orientul Mijlociu și Ucraina, potrivit unui anunț făcut de Departamentul de Stat sâmbătă. Această vizită va avea loc înainte de întâlnirea premierului britanic Keir Starmer cu președintele american Joe Biden, conform sursei.

Blinken va fi prezent la Londra luni și marți, fiind primul oficial american de rang înalt care vizitează capitala britanică după ce Partidul Laburist, condus de Keir Starmer, a câștigat alegerile din iulie, punând capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare. Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, discuțiile vor include un dialog strategic pentru a reafirma „relația specială” dintre SUA și Marea Britanie.

Pe lângă Orientul Mijlociu, discuțiile vor viza și Asia, precum și eforturile comune de sprijinire a Ucrainei în contextul conflictului cu Rusia. Casa Albă a anunțat că premierul britanic va fi primit pe 13 septembrie de președintele Biden, aceasta fiind a doua vizită a lui Starmer la Washington de la alegerile sale.

Keir Starmer a fost deja la Casa Albă în iulie, în timpul summitului NATO, marcând prima sa apariție internațională majoră. SUA și Regatul Unit au o istorie de cooperare strânsă în domeniul afacerilor internaționale, iar Partidul Democrat din Statele Unite a avut de-a lungul timpului o relație mai apropiată cu laburiștii britanici decât cu conservatorii.

Totuși, guvernul Starmer a adoptat o poziție mai dură față de Israel, suspendând anumite licențe de export de arme către această țară, invocând riscurile legate de utilizarea lor în Fâșia Gaza. De asemenea, Londra a renunțat la un plan de a contesta mandatul de arestare internațional emis de Curtea Penală Internațională împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Deși SUA nu sunt membre ale CPI și au criticat mandatul emis împotriva lui Netanyahu, Washingtonul nu a condamnat decizia Regatului Unit, subliniind că Marea Britanie are propriul său proces de evaluare.

#Blinken #Ucraina #razboi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button