Război în Ucraina

Ucrainenii susțin că au doborât un avion rusesc Su-30SM deasupra Mării Negre într-o operațiune specială

Forțele speciale ale Serviciului de Informații din Ucraina au anunțat că au distrus un avion de luptă rusesc Su-30SM în cadrul unei operațiuni de apărare antiaeriană în Marea Neagră. Incidentul vine pe fondul escaladării conflictului în regiune, transmite sursa.

Forțele speciale ucrainene au raportat distrugerea unui avion rusesc Su-30SM, aparținând Regimentului 43 de Aviație Navală al Forțelor Aerospațiale Ruse, în cadrul unei operațiuni desfășurate miercuri dimineață, 11 septembrie, deasupra Mării Negre. Potrivit unui comunicat al spionajului militar ucrainean, avionul a fost lovit cu ajutorul unui sistem portabil de apărare antiaeriană și s-a prăbușit în mare, după ce lansase mai multe rachete asupra regiunii Odesa.

Rusia a pierdut contactul cu aeronava în jurul orei 5 dimineața, declanșând o operațiune de căutare și salvare care a implicat un avion An-26 și elicoptere Mi-8 și Ka-27. Potrivit surselor ruse, o pată de combustibil și epava avionului au fost descoperite la aproximativ 70 de kilometri de Capul Tarhankut din Crimeea.

Canalul de Telegram Fighterbomber, apropiat Forțelor Aeriene Ruse, a sugerat că pierderea avionului Su-30SM ar putea fi reală, însă a subliniat că nu există dovezi clare privind doborârea acestuia de către ucraineni. “Momentan nu se cunosc cauzele exacte ale prăbușirii. Vom afla mai multe după examinarea epavei”, au declarat sursele ruse.

Acesta nu este primul incident de acest fel în ultimele luni, Ucraina înregistrând mai multe succese împotriva aviației rusești de la începutul invaziei. În ianuarie 2024, un alt avion rusesc, de tip Iliuşin Il-76, a fost doborât în apropierea graniței ucrainene, un eveniment care a contribuit la escaladarea tensiunilor dintre cele două state.

#Su-30SM #MareaNeagră #avion_doborât

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button