Analize și opinii

NATO și-a definit poziția față de Ucraina

Astăzi, 26 noiembrie, în cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare NATO, a fost adoptată o rezoluție care îndeamnă țările membre ale Alianței să sprijine aderarea rapidă a Ucrainei ca membru cu drepturi depline. Acest lucru este menționat în textul rezoluției Adunării Parlamentare NATO.

„Adunarea solicită guvernelor și parlamentelor statelor membre ale Alianței să intensifice eforturile politice și practice pentru a ajuta Ucraina să primească invitația și să devină cât mai curând cel de-al 33-lea membru al NATO”, se arată în document.

Rezoluția subliniază importanța intensificării ajutorului militar, financiar și umanitar pentru Ucraina. Printre altele, este menționată livrarea la timp a muniției și a sistemelor moderne de armament. Adunarea Parlamentară NATO a recomandat, de asemenea, guvernelor țărilor membre să furnizeze Ucrainei rachete cu rază medie de acțiune pentru descurajare și autoapărare.

Este vorba despre rachete balistice cu o rază de acțiune cuprinsă între 1000 și 5500 de kilometri, precum Tomahawk, care pot lovi ținte la adâncime strategică pe teritoriul inamicului. De remarcat că, la sesiunea precedentă, la inițiativa delegației ucrainene, Adunarea Parlamentară NATO a solicitat ridicarea la nivel politic a posibilității ca Ucraina să efectueze atacuri pe teritoriul Rusiei.

Tomahawk, cunoscută și sub codificarea NATO SS-66, este un tip de rachetă americană de croazieră cu rază lungă de acțiune, destinată misiunilor strategice și tactice. Acestea pot fi lansate de pe platforme submarine, de suprafață, terestre sau aeriene. Zborul rachetei se realizează la altitudini extrem de joase, cu capacitatea de a ocoli relieful.

Pe lângă problema armamentului, a fost abordată și necesitatea înăspririi sancțiunilor împotriva agresorului – Rusia și a aliaților săi.

„Solicităm întărirea regimului de sancțiuni împotriva Federației Ruse și a RPDC pentru a crește costurile cooperării lor în agresiunea împotriva Ucrainei, precum și furnizarea tuturor mijloacelor necesare, inclusiv rachete cu rază medie de acțiune, pentru protecție și descurajarea agresiunilor viitoare ale Ucrainei”, se precizează în rezoluție.

Totodată, este subliniată necesitatea utilizării presiunilor politice și economice pentru a „descuraja China să sprijine eforturile militare ale Rusiei”.

Această rezoluție demonstrează că NATO, deși cu întârziere semnificativă, începe să înțeleagă importanța parteneriatului Ucraina-NATO și potențialul pericol reprezentat de Rusia. Alianța trebuie acum să treacă de la conștientizare la acțiune.

Primul pas ar fi ridicarea completă a limitărilor privind utilizarea armamentului pentru distrugerea obiectivelor industriei de apărare pe teritoriul agresorului. Al doilea pas ar consta în analizarea posibilității de a desfășura trupe NATO în Ucraina pentru a elimina avantajele pe care Federația Rusă le-a obținut prin implicarea trupelor RPDC în război.

Alianța continuă să fie unul dintre cei mai importanți aliați ai Ucrainei. Deși admiterea rapidă a țării în organizație stârnește dezbateri, permisiunea de a efectua atacuri în adâncimea teritoriului Rusiei este o decizie esențială „aici și acum”. Aceasta nu doar că demonstrează înțelegerea de către NATO a situației actuale de pe front, dar și aderarea la dreptul internațional, conform căruia o țară atacată are dreptul de a se apăra și de a distruge obiectivele militare pe teritoriul statului agresor.

Imagine: Volodimir Zelenski, sursă: https://moldova.europalibera.org/a/nato-comanda-pentru-ucraina-din-germania-va-intra-in-functie-in-septembrie/33041283.html

#NATO #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button