Pe 21 februarie, Ucraina a primit o nouă versiune a acordului privind utilizarea resurselor naturale de la administrația Donald Trump. Proiectul de acord s-a dovedit a fi mai dur decât prima versiune, au relatat publicația ucraineană NV (New Time) și The New York Times, citând surse.
Versiunea anterioară a acordului prevedea că Ucraina trebuie să fie de acord să creeze un fond comun cu Statele Unite, în care să fie incluse drepturile de dezvoltare a subsolului. Fondul ar distribui aceste drepturi în favoarea investitorilor americani, iar veniturile ulterioare din extracția și vânzarea de minerale ar fi împărțite între Kiev și Washington într-un raport de 50/50.
În noua versiune, Washingtonul propune să asigure 100% din proprietatea viitorului fond pentru Statele Unite și să distribuie contribuțiile părților într-un raport de doi la unu, unde partea ucraineană contribuie cu două treimi cu venituri viitoare din producție, iar partea americană – o treime, pe care a furnizat-o deja sub formă de arme. Partea americană propune stabilirea mărimii fondului la 500 de miliarde de dolari – aceasta este compensația pentru cheltuielile americane deja suportate și viitoare cu ajutorul militar și financiar pentru Kiev pe care Donald Trump vrea să le primească de la Ucraina.
The New York Times notează că această sumă nu a fost specificată în versiunea anterioară a acordului.
Potrivit publicației americane, noul proiect de acord include și o clauză privind veniturile din teritoriile ocupate în prezent de Rusia, în cazul eliberării acestora. Este de așteptat ca ponderea veniturilor venite în fond din teritoriile eliberate să fie de 66%.
Proiectul noului acord „conține practic aceleași prevederi pe care Kievul le-a respins anterior ca fiind prea oneroase, <…> unele condiții par chiar mai dure decât în proiectul precedent”, notează The New York Times. Cinci surse NV „care lucrează la redactarea noului acord” consideră, de asemenea, noul acord ca fiind mai dur decât cel anterior.