Republica Moldova nu este amenințată de riscul de a rămâne fără gaz, iar oamenii trebuie să stea liniștiți. Cel puțin așa ne asigură reprezentanții guvernării, în contextul în care mâine suntem în data de 20 a lunii, iar SA „Moldovagaz” a comunicat că nu a reușit să transfere toată suma avansului către „Gazprom”, informează sursa.
Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8. „Riscuri pentru ca să nu fie achitată rata și oamenii să rămână fără gaz nu există. Avem măsuri de siguranță, avem această stare de urgență, care ne oferă pârghii suplimentare de acumulare a surselor financiare. Oamenii trebuie să stea liniștiți acasă pentru că gaz o să fie”, a declarat deputatul PAS, Vasile Grădinaru.
Recent, SA „Moldovagaz” a anunțat că a achitat integral consumul pentru luna trecută, însă, nu și avansul pentru luna viitoare care, așa cum stabilește contractul, trebuie să fie achitat până în data de 20 a lunii curente. Vineri, 18 februarie, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a comunicat că, la ziua de astăzi, consumatorii și-au achitat facturile pentru luna ianuarie în proporție de 65 la sută, iar agenții economici și-au onorat obligațiile față de furnizor în proporție de 95%.
În ultimele luni, Republica Moldova s-a pomenit, de două ori, în fața riscului de a rămâne fără gazul livrat din Federația Rusă, pentru că „Moldovagaz” nu reușea să achite integral avansul. În ianuarie, Parlamentul a instituit stare de urgență în energetică pentru 60 de zile, iar Comisia pentru Situații de Urgență, a prevăzut un set de măsuri pentru asemenea situații.
Invitații la emisiune au menționat că autoritățile nu vor putea identifica la nesfârșit surse suplimentare pentru achitarea gazului.
„Cât timp va interveni Guvernul cu bani publici pentru a depăși situația. Nu există robinet de unde curg bani pentru „Gazprom”. Asta nu poate continua la infinit”, a comentat Vitalia Pavlicenco, ex-deputat în Parlament.
În context, fostul deputat Chiril Moțpan s-a referit din nou la „salariile nesimțite” ale unor funcționari și la necesitatea de a revizui sistemul de alocare al indemnizațiilor la plata facturilor. Iar Vitalia Pavlicenco le-a sugerat demnitarilor să nu-și mai facă PR pe seama renunțării la aceste ajutoare.
„Ceea ce mă doare pe mine sunt renunțările populiste la acest ajutori. Lucrurile acestea nu trebuie să se facă, nu sunt chiar așa de mulți proști cum se crede, sunt și oameni mai deștepți și-i jigniți cu așa ceva”, a remarcat Pavlicenco.