Președintele rus continuă să trăiască în iluziile sale, cât se poate detașa de realitate. Pe 7 iulie, stând în mod tradițional la o masă uriașă departe de toată lumea, Putin i-a adunat pe liderii facțiunilor Dumei de Stat și a purtat o discuție cu ei despre situația din țară. De asemenea, în mod tradițional, tot ceea ce a spus a fost impregnat de populism pentru ruși și povești de groază pentru ucraineni, din care putem concluziona că lucrurile nu merg la fel de bine cum și-ar dori autoritățile ruse.
Putin, comentând cursul așa-numitei „operațiuni speciale”, a spus că „încă nu am început nimic”. „Cei care vor să învingă Rusia pe câmpul de luptă ar trebui să țină cont de faptul că Moscova nu a început încă în mod serios nimic. Iar cei care refuză dialogul – că va fi mai dificil să negocieze în continuare”, a mai adăugat el.
Astfel de declarații din gura președintelui rus nu sunt altceva decât încercări de intimidare a populației Ucrainei, cu toate acestea, puțini oameni iau în serios acest bătrân și bolnav. De fapt, fiecare declarație amenințătoare reflectă starea tristă de lucruri a trupelor ruse de pe front, iar memento-urile periodice că „sunteți pe cale să nu reveniți la procesul de negociere” indică faptul că Rusia dorește doar să se așeze din nou la masa negocierilor, dar să ofere acest lucru în mod deschis = să se predea. Având în vedere faptul că noile arme vin treptat în Ucraina și, în același timp, numărul de „aplauze și fum” în apropierea depozitele de muniții ale trupelor ruse crește rapid, reacția agresorului este destul de evidentă și de așteptat.
Nu fără a reaminti că sancțiunile se presupune că nu funcționează, ci dimpotrivă, au devenit un declanșator pentru unificarea societății: „Guvernul a introdus mai multe pachete de măsuri anti-sancțiuni, iar consecințele acțiunilor țărilor occidentale neprietenoase au fost reduse la minimum. Au încercat să lovească mai tare economia rusă, să semene discordie și confuzie în societate, dar chiar și aici au calculat greșit: nu s-a întâmplat nimic”. Probabil, vârsta afectează memoria președintelui rus și a uitat complet de incapacitatea de plată, de devalorizarea rublei, scăderea prețului petrolului, ieșirea multor companii internaționale de pe piața rusă. Aceasta din urmă, poate, este o sursă de mândrie pentru unii ruși care cred cu tărie în substituirea importurilor, dar, de fapt, toate acestea sunt pline de declin în multe industrii și, odată cu aceasta, un val de șomaj. Poate din acest motiv că anul acesta, pentru prima dată, Linia Directă, care a avut loc anual timp de 20 de ani, a fost anulată?
Și, în concluzie, președintele rus încă o dată (aparent amintindu-și că nu este vinovat de nimic) a acuzat Occidentul colectiv că a dezlănțuit războiul din Ucraina: „Am auzit de multe ori că Occidentul vrea să ne lupte până la ultimul ucrainean. Totul pare să se ajungă la asta. Aceasta este o tragedie pentru poporul ucrainean. … Ni se spune că am început războiul în Donbass, în Ucraina. Nu. A fost dezlănțuită de Occidentul colectiv, organizând și susținând o lovitură de stat anticonstituțională în Ucraina în 2014. Occidentul colectiv este vinovatul direct pentru ceea ce se întâmplă astăzi”.
Cu toate acestea, această întâlnire nu a arătat nimic nou, deoarece, potrivit lui Putin, Rusia, ca de obicei, luptă împotriva răului sub forma Occidentului și numai marele și puternicul popor rus sunt capabili să înțeleagă acest lucru. Cu toate acestea, având în vedere formatul închis și anularea Liniei Directe fără explicații, situația din țară nu este atât de bună pe cât o descrie Putin.