Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a confirmat statutul de producător eligibil pentru 151 de cereri, pentru centrale electrice ce utilizează tehnologia fotovoltaică (montate pe clădiri și pe teren) și cea bazată pe biogaz.
Potrivit ANRE, acestea au fost înregistrate conform principiului primul venit-primul servit, pentru care a fost finalizată examinarea realizată în scopul evaluării deplinătății dosarelor depuse și întrunirea cerințelor pentru confirmarea statutului de producător eligibil stabilite în Legea privind promovarea utilizării energiei produse din surse regenerabile și Regulamentului privind confirmarea statutului de producător eligibil, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 251/2019, transmite sursa.
În conformitate cu prevederile pct. 23 și 30 din Regulamentul privind confirmarea statutului de producător eligibil, firma care urmează să construiască și să pună în funcțiune centrala electrică are obligația să depună garanția de bună execuție a contractului, cu prezentarea în adresa Agenției.
Din datele publicate de ANRE rezultă că centralele pot avea o capacitate maximă de un MW, iar garanţia pentru o astfel de putere este de 334.100 lei.
În cazul solicitanților care au centrala electrică construită și la etapa depunerii cererii de confirmare a statutului de producător eligibil au prezentat Actul de corespundere emis de către ANRE, sau care au pus în funcțiune centrala electrică în intervalul de timp între depunerea cererii de confirmare a statutului de producător eligibil și obținerea statutului propriu-zis, garanția pentru participare urmează a fi rambursată în termen de 10 zile lucrătoare din momentul confirmării statutului.
Lista solicitanților cărora li s-a confirmat statutul de producător eligibil, include atât companii din sectorul energetic (Navitas Energy), construcţiilor (Magistrala Nord), agricol (Crist-Valg), întreprinderi municipale, dar şi mici afaceri şi întreprinderi individuale.
Anterior se anunţase că cele mai multe cereri au fost pentru instalații de panouri fotovoltaice se referă la amplasarea pe terenuri.
Menţionăm că în Republica Moldova producţia de energie electrică pe baza radiaţiei solare este încă slab dezvoltată. Instalațiile fotovoltaice din Moldova produc doar 7,5 milioane kWh de energie pe an, ceea ce este mai puțin de un procent din toată energia produsă în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană).