Patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul forţelor ruse derulează, începând de vineri, referendumuri privind anexarea la Rusia, votul fiind condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări ilegale.
Liderii instalaţi de Rusia au anunţat marţi planuri pentru referendumuri, considerate de Occident o provocare care ar putea duce la escaladarea bruscă a războiului. Ucraina şi aliaţii săi au precizat că nu vor recunoaşte rezultatele votului, transmite sursa.
Votul în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marţi.
Conform BBC, presa rusă a informat că oficialii electorali vor merge din uşă în uşă cu urne mobile, de vineri până luni.
Secţiile de votare vor funcţiona doar în a cincea zi, 27 septembrie, oficialii invocând motive de securitate.
Sute de secţii sunt programate să se deschidă în acea zi, alegătorii putând vota şi în alte regiuni decât cele în care locuiesc.
Părţi din Lugansk şi Doneţk – unde buletinele de vot vor fi scrise numai în limba rusă – sunt sub controlul separatiştilor susţinuţi de ruşi din 2014, adugându-li-se mai multe teritorii luate în acest an.
Moscova a ocupat părţi din regiunile Zaporojie şi Herson în urma invaziei din februarie.
Dacă Rusia continuă să revendice pământul ucrainean ca fiind al său, ar putea pretinde că teritoriul său – nu doar armata – este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, comentează BBC, care precizează că acest lucru ar putea provoca o nouă escaladare a războiului.
Rusia a anexat Crimeea în 2014, printr-un alt aşa-numit referendum care a fost şi el condamnat şi calificat ca ilegitim de comunitatea internaţională.