Societate

A fost dat startul vacinării contra gripei sezoniere. Cine are prioritate la imunizare

Astăzi s-a dat startul vaccinării împotriva gripei sezoniere. Așa că dis-de-dimineață, zeci de oameni s-au prezentat la policlinicile din Capitală, pentru a reuși să se imunizeze. Acum, în mod prioritar, sunt așteptate persoanele trecute de vârsta a treia, dar și cei care fac parte din grupele de risc. Autoritățile au procurat un lot de 200 de mii de doze de vaccin, care au fost repartizate instituțiilor medicale din țară, transmite sursa

La policlinica Nr. 12, din sectorul Buiucani al Capitalei, în sala de vaccinare, am surprins-o pe Vera Pușcaș chiar în momentul în care, asistenta medicală îi administra doza. Femeia este sigură că odată ce s-a imunizat, va trece mai ușor peste o eventuală îmbolnăvire. 

”Eu simt că trebuie, vecinele din curtea mea s-au vaccinat, femei care au boli cronice și au trecut foarte ușor peste sezonul rece. Așa că, eu tot m-am hotărât și am mai discutat, am analizat și vreau să mă vaccinez.” 

Vera Pușcaș spune că anul trecut, a refuzat să se vaccineze, lucru care l-a regretat ulterior. 

”Am scris refuz de vaccin și-mi pare foarte rău, pentru că eu am răcit foarte tare, nopți nu am dormit, am avut o tuse insuportabilă.” 

Același lucru ni l-au spus și alte persoane care așteptau în rând. Majoritatea celor care au venit astăzi pentru a se imuniza fac parte din grupele de risc, cum ar fi vârstnicii și persoanele cu boli cronice. 

”Pentru că eu sunt în grupa de risc, am diabet zaharat și probleme cardiace. Mă vaccinez în fiecare an și mă strădui să nu omit, pentru că vaccinul este pentru mine.” 

”Am verificat-o pe propria piele. De ani buni mă vaccinez și eu și soțul meu, suntem oameni în vârstă. Pe noi vaccinul ne ajută, chiar dacă ne îmbolnăvim trecem mai ușor peste boală, chiar și fără rinoree.” 

”Medicul de familie m-a sunat aseară și mi-am spus la ora 13.00 să fiu la el în cabinet, să mă vaccinez.”

Printre cei care s-au vaccinat primii sunt și lucrătorii medicali. Aceștia ne-au spus că pe lângă grija pe care o au față de propria sănătate, vor să fie și un exemplu de responsabilitate pentru ceilalți.

”Eu mă vaccinez mai mult de 30 de ani, mă ajută și cred în vaccin.” 

De dimineață până la prânz, la policlinica nr 12 s-au vaccinat peste 100 de persoane. Aici, au fost recepționate aproape 5000 de doze, iar alte peste 4000 vor ajunge săptămâna viitoare. Așa că, toți doritorii sunt așteptați de la orele 8 până la 18. Medicii îndeamnă cetățenii să se grăbească, pentru că imunizarea se face cu cel puțin cu o lună înainte de sezonul rece.

”Oamenii sunt receptivi, nu știm cum o să fie în următoarele zile, însă persoanele în etate, oamenii cu boli cronice sunt educați pentru a se vaccina contra gripei sezoniere.” 

”Pacienții care se vaccinează an în an, evită să ajungă la pneumonii și bronșite, care sunt tratate foarte dur și costisitor, din punct de vedere material. Dacă apar unele probleme, poate fi o răceală obișnuită, care poate să aibă aceeași simptomatică, dar nu e gripă.”

Copii pot fi vaccinați contra gripei, de la vârsta de 6 luni. Micuții de până la 9 ani, sunt vaccinați în două doze, la un interval de 30 de zile. Medicii spun că vaccinul anti-gripal nu dă reacții adverse, iar dacă se întâmplă are forma unor dureri musculare. Anul acesta, din sursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au fost procurate 200 de mii de doze de vaccin antigripal.

#vaccin_antigripal #Moldova #gripa_sezonieră

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button