Internaţional

Militanții Hamas nu numai că au ucis sute și au rănit mii de israelieni, ci au luat și ostatici. Câți au fost? Și ce este cu ei acum?

Militanții Hamas într-un atac din sudul Israelului din 7 octombrie nu numai că au ucis cel puțin 300 de oameni (și clar acesta nu este numărul final), dar au capturat și transportat mulți ostatici în Fâșia Gaza. Numărul lor exact este necunoscut. Hamas vorbește despre zeci de oameni, Forțele de Apărare Israelului nu comentează această informație. Analiza unui set limitat de date deschise publicate sugerează că militanții dețin cel puțin 30 de persoane – bărbați și femei de diferite vârste, militari și civili. Meduza povestește ce se știe despre ostatici, transmite sursa.

Ce spun reprezentanții israelienilor și Hamas

Aripa militantă a Hamas a anunțat dimineața că a capturat peste 35 de soldați IDF și coloni israelieni. Ostaticii au fost transportați în Fâșia Gaza; Printre aceștia, potrivit militanților, se numără și ofițeri israelieni. Seara, reprezentanții mișcării au spus că au capturat „zeci de soldați” și îi țin „în locuri sigure și tuneluri de rezistență”.

Forțele de Apărare Israelului au confirmat că Hamas a luat mai mulți civili și militari ostatici. Nu se știe încă câți oameni rețin militanții, a spus generalul de brigadă Daniel Hagari. Există militari morți, a adăugat el, fără a dezvălui detalii. „Nu avem încă date exacte – suntem într-o stare de război”, a spus Hagari.

Organizația Jihad Islamic Palestinian, care s-a alăturat operațiunii militare a Hamas, a declarat că ostaticii „vor fi ținuți până când toți prizonierii noștri vor fi eliberați din închisorile israeliene”.

Ce se știe din surse deschise

Militanții Hamas și alte surse palestiniene au publicat numeroase relatări despre luările de ostatici pe parcursul zilei. O listă aparent incompletă a acestora este prezentată mai jos. Bazându-se exclusiv pe aceste videoclipuri, Hamas poate avea cel puțin 30 de oameni în mâinile sale. Încă cel puțin cinci persoane surprinse în videoclip nu prezintă semne de viață. O hartă actualizată a înregistrărilor verificate și geolocalizate ale situațiilor de ostatici și ostilităților din regiune poate fi vizualizată aici.

Dovezi geolocalizate

Oameni înarmați conduc un grup de cel puțin cinci ostatici la Be’eri, în sudul Israelului. Bărbați și femei capturați. Sursă. Geolocalizare.
O tânără femeie desculță este împinsă într-un jeep și alungată. Videoclipul a fost filmat în Al-Shuja Iyya din Fâșia Gaza. Sursă. Geolocalizare.

Dovezi fără geolocalizare

  • Cinci tineri zac pe podea într-un subsol sub controlul militanților. Sursă. Unul dintre ostatici a fost prins anterior pe o altă casetă video.
  • Doi ostatici, o femeie și un bărbat, sunt luați de un grup de militanți îmbrăcați în civil. Femeia este dusă cu o motocicletă. Se presupune că femeia o cheamă Noa Arghmani, ea a fost la un festival de muzică care a fost atacat de militanții Hamas.
  • Militanții scot echipajul dintr-un tanc israelian. Trei militari au fost surprinși în video, cel puțin unul dintre ei este în viață.
  • Cel puțin trei fete sunt luate de militanți într-un camion militar.
  • Cinci bărbați (dintre care majoritatea par a fi de origine asiatică) sunt ținuți de militanți într-un subsol într-o locație necunoscută. Se presupune că 17 muncitori agricoli au fost capturați, inclusiv cei veniți din Nepal, dar ostaticii rămași (dacă există) nu au fost incluși în fotografii.
  • Militanții l-au urcat pe tânăr pe o motocicletă și îl iau.
  • Cinci persoane, care se pare că participă la un festival de muzică, sunt duse de militanți pe o remorcă, acoperindu-și fețele.
  • Militanții transportă camionete cu cel puțin doi ostatici pe străzile Fâșiei Gaza. Ostaticii nu dau semne de viață.
  • Oameni înarmați iau o femeie în vârstă într-un cărucior de golf.
  • O altă femeie în vârstă este luată cu o motocicletă.

Moartea Shanei Luk

Pe lângă dovezile de luare de ostatici enumerate mai sus, în dimineața zilei de 7 octombrie a apărut un videoclip: militanți înarmați ai Hamas stau în portbagajul unei camionete, pe podeaua căreia zace o tânără, fără semne de viață. Judecând după daune, ea este moartă. Victima teroriștilor a fost un participant la festivalul de muzică Shani Louk. Rudele au identificat-o după dreadlock-urile și un tatuaj pe picior. Jurnaliştii de la The Washington Post au vorbit cu sora Shanei, care a confirmat că decedata se afla la festival şi la un moment dat a încetat să mai răspundă.

Rapoarte despre capturarea generalului Nimrod Aloni

Încă din dimineața zilei de 7 octombrie, pe rețelele de socializare și surse pro-palestiniene au circulat rapoarte despre capturarea unui ofițer militar israelian de rang înalt, generalul de brigadă Nimrod Aloni. Acestea au fost ilustrate cu o fotografie negeolocată a unui bărbat capturat condus de brațele militanților. Aceste rapoarte nu au fost confirmate de către IDF sau cercetătorii OSINT cunoscuți. O verificare cu software-ul de recunoaștere facială Rekognition de la Amazon arată, de asemenea, că persoana din fotografia publicată de surse palestiniene este foarte probabil să nu fie Nimrod Aloni.

#militanții_Hamas #israelieni #ostatici

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button