Politică

Perspectivele europene ale Moldovei, discutate la o conferință la Berlin

Perspectivele europene pentru R. Moldova sunt discutate de participanţii la o conferinţă de două zile din oraşul bavarez Bad Kissingen.

Conferinţa de vineri seară va fi deschisă de filmul „Tracing Tango Echo Tangou” al regizoarei din R. Moldova Ksenia Ciuvaseva despre tatăl ei, un pilot moldovean, care, după prăbuşirea URSS, pentru a continua să lucreze conform profesiei şi să câştige bani, zbura cu un avion cargo ”Antonov” în Africa de Est, transmite sursa.

Totodată, conf. univ. la Universitatea din Regensburg, Svetlana Suveică va prezenta un raport istoric pe tema „De la Principatul Moldovei la Republică”. Dr. Hans Rudolf Wahl de la Universitatea din Bremen va vorbi despre „Prima independenţă a Moldovei, despre Basarabia anilor 1917 – 1918 şi despre consecinţele pe termen lung ale perioadei de cotitură”.

Despre „Politica multinaţională a Basarabiei în perioada anilor 1918-1945” va vorbi dr. Mariana Hausleitner din Berlin. Ea va fi completată de dr. Cornelia Schlarb din Magdeburg, cu tema „Capitala Chişinău şi nemţii basarabeni”.

Participanţii la conferinţă vor aborda momente de cotitură din istoria Moldovei, relaţiile ruso-române dintre determinismul geopolitic şi aspiraţia către Occident, precum şi politica lingvistică.

La finalul conferinţei, fostul lector al Serviciului german de schimb academic din Moldova, dr. Josef Sallanz de la Universitatea Humboldt din Berlin va vorbi despre evoluţia politică a Republicii Moldova, începând cu independenţa din 1991.

Conferinţa a fost organizată de referentul pentru cultura Basarabiei al Comisiei istorice a Asociaţiei germanilor basarabeni din Stuttgart şi Societatea germano-română din Berlin.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button