Cel mai mare aisberg din lume, care a rămas atașat de fundul mării în largul coastei Antarcticii timp de 37 de ani, a început să se miște activ. Acest lucru a fost raportat de oamenii de știință de la British Antarctic Survey, Ella Gilbert și Oliver Marsh, pe 24 noiembrie, scrie CNN, transmite sursa.
Aisbergul, numit A23a, s-a format dintr-un bloc mare de gheață care s-a desprins de pe platforma de gheață Filchner în 1986. După aceasta, aproape imediat a aterizat pe fundul Mării Weddell, în largul coastei Antarcticii de Vest. Dar acum, spun oamenii de știință, aisbergul și-a pierdut strânsoarea pe fundul mării, ca parte a ciclului natural de creștere și topire al platformei de gheață.
Oamenii de știință estimează că grosimea lui A23a este de aproximativ 400 de metri, iar aria sa este de aproape patru mii de kilometri pătrați. Aceasta este de peste trei ori suprafața New York-ului (aproximativ 780 de kilometri pătrați) și de 1,6 ori suprafața Moscovei (aproximativ 2.500 de kilometri pătrați).
Oamenii de știință sugerează că aisbergul, transportat de curenții oceanici, se va îndrepta cel mai probabil spre est și va călători aproximativ cinci kilometri pe zi la viteza sa actuală. Ei se tem că un aisberg de această dimensiune ar putea rămâne destul de mult timp chiar și în apele calde ale Atlanticului de Sud și să se deplaseze spre nord, spre Africa de Sud, unde riscă să perturbe transportul.
Cercetătorul american Lindy Elkins-Tanton, care a vizitat apele Antarctice cu o expediție la sfârșitul lunii noiembrie, a publicat un videoclip cu marginea aisbergului, luat de pe navă.
În 2020, oamenii de știință se temeau că un alt aisberg mare, numit A68, se va ciocni de insula Georgia de Sud și se va bloca, blocând accesul focilor și pinguinilor la hrană și ducând la moartea locuitorilor de pe fundul mării. Cu toate acestea, aisbergul s-a rupt în cele din urmă în bucăți mai mici, care au fost transportate în Atlantic de curent.
📣 Double-whammy iceberg news this morning:
— British Antarctic Survey 🐧 (@BAS_News) November 24, 2023
1️⃣ The largest iceberg, A23a, is on the move!
Here's its journey out of the Weddell Sea after being grounded on the sea floor after calving in August 1986.
Copernicus Sentinel-1 imagery, Google Earth Engine 👇 pic.twitter.com/KseKTD1Wrg
This is the edge of A23A, the current world's largest iceberg. The crew estimates it is 30 m tall. (1/n) pic.twitter.com/30yeePuNQt
— Lindy Elkins-Tanton (@ltelkins) November 24, 2023