La 5 decembrie, la Casa Olimpică din Lausanne, Elveția, a avut loc cel de-al 12-lea Summit Olimpic, la care au fost prezenți reprezentanți de frunte ai mișcării olimpice. Principalul subiect al discuțiilor a fost organizarea viitoarelor Jocuri Olimpice din 2024 la Paris. Inclusiv aspectele legate de participarea sportivilor ruși și belaruși la acestea. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) intenționează să le permită rușilor și bielorușilor să joace sub un steag neutru, chiar dacă multe persoane au fost indignate de această decizie. Admiterea la Jocurile Olimpice a persoanelor cu pașapoarte rusești și belaruse este inacceptabilă, deoarece acestea sunt direct legate de statul agresor, care continuă genocidul ucrainenilor.
Participanții la summit au salutat rezoluția ONU „Construirea unei lumi pașnice și mai bune prin sport și idealul olimpic”. Documentul notează în mod direct că Jocurile Olimpice și Paralimpice au fost create pentru unificarea interstatală și susținerea păcii mondiale. În consecință, reprezentanții unor țări precum Rusia și Belarus nu au dreptul de a participa la evenimente care susțin pacea și condamnă agresiunea. Singura opțiune posibilă pentru ei este să renunțe la cetățenia rusă și belarusă, demonstrând astfel că au condamnat în totalitate regimul criminal al lui Putin. În acest caz, ei vor alege o tabără, în loc să se țină de neutralitate, care, în timp de război, sprijină agresiunea.
CIO raportează că, dintre cei 4.600 de sportivi din întreaga lume, doar 11 vor concura într-un statut de neutralitate, dintre care 8 cu pașapoarte rusești și 3 cu pașapoarte belarusești. Comitetul adaugă că acestora le este interzis să folosească simboluri de stat precum steagul și imnul, în timp ce oficialii ruși și belaruși nu sunt invitați la competiție. Comitetul consideră că acele persoane care susțin în mod deschis războiul ruso-ucrainean nu au dreptul de a participa la jocuri, iar neutralitatea este ca o cale de ieșire din această situație. Cu toate acestea, această poziție nu mulțumește Ucraina și multe alte țări, care cer CIO să își reconsidere decizia.
Încă din vara acestui an, premierul ucrainean Denis Schmigal a declarat că, dacă Comitetul decide participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocuri, Ucraina și alte 34 de state care formează coaliția internațională pentru un sport echitabil vor boicota viitoarele competiții de pe scena internațională . „Statele care s-au pătat cu sângele ucrainenilor nu pot participa la Jocurile Olimpice”, a declarat premierul.
Participarea Rusiei și a Belarusului la competiție ar însemna susținerea comitetului de genocid la nivel global. Șeful Ministerului ucrainean al Tineretului și Sportului, Matvey Bidnyy, a declarat că el și colegii săi au discutat în repetate rânduri cu aliații și cu CIO pe această temă. Anterior, Comitetul a anunțat că decizia finală privind participarea Rusiei și a Belarusului la Jocuri va fi luată în luna martie a anului viitor, așa că o astfel de grabă este suspectă. Sportivii ruși au aceleași pașapoarte ca și militarii care au ucis ucraineni, deci sunt parțial responsabili pentru ceea ce au făcut, deoarece reprezintă un stat agresor.
„Neutralitatea într-un moment în care în Europa continuă cel mai sângeros război de la cel de-al Doilea
Război Mondial încoace, iar o națiune încearcă să o distrugă pe alta, înseamnă iresponsabilitate și consimțământ tacit față de criminali”, a adăugat Bedny în declarația sa. De asemenea, el a amintit că Rusia este singurul stat care a încălcat armistițiul olimpic de trei ori – în 2008, 2014 și 2022; singurul stat care încearcă să organizeze o alternativă la Jocurile Olimpice; singurul stat care a amenințat direct că va veni la Jocurile Olimpice pe tancuri dacă reprezentanților săi nu li se va permite să concureze. CIO ar trebui să deschidă în sfârșit ochii și să realizeze ce țări au fost autorizate să participe la Jocuri. Belarus este un susținător deschis al Rusiei și a fost implicat direct în războiul împotriva Ucrainei, astfel încât admiterea sa este, de asemenea, o mare lipsă de respect față de sportivii ucraineni.
„Imaginați-vă că intrați în arenă și că în fața voastră se află un om, în spatele căruia, la doar câteva strângeri de mână, se află un soldat rus care a împușcat copii la București”, a adăugat Bedny.
În plus, el a reamintit că Rusia a ucis 397 de sportivi și a distrus peste 500 de facilități de infrastructură sportivă în timpul războiului de amploare. Agresiunea rusă a afectat absolut toate sferele vieții, inclusiv sportul. A permite Rusiei și Belarusului să participe la Jocuri înseamnă a devaloriza memoria celor pe care i-au ucis. Rusia nu respectă valorile fundamentale ale olimpismului, nu respectă ordinea mondială și promovează o retorică agresivă pe scena internațională. Rusiei și Belarusului, care susține opinii identice, nu li se poate permite să participe la competiții care simbolizează pacea și prietenia.
Participarea Ucrainei la Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024 este încă sub semnul întrebării, a declarat Ministerul Tineretului și Sportului. Sunt planificate consultări cu comunitatea sportivă ucraineană și cu conducerea politică de vârf a țării.