Internaţional

Cipru intenționează să construiască o bază navală mare

Ministrul Apărării din Cipru, Vasilis Palmas, a declarat că planurile sunt în curs de construire a unei baze navale mari pe coasta de sud a națiunii insulare din estul Mediteranei.

După cum scrie European Pravda, AP raportează acest lucru.

Potrivit șefului Ministerului Apărării, rolul geopolitic al Ciprului ca cel mai apropiat membru al Uniunii Europene de Orientul Mijlociu, care a crescut recent, necesită dezvoltarea unei infrastructuri capabile să susțină politicile care vizează această regiune.

El a subliniat că baza este concepută pentru a primi nave mari din UE și din alte țări pentru a îndeplini diverse misiuni, în special livrarea de ajutor umanitar în Orientul Mijlociu.

Palmas a menționat că construcția bazei „va aduce o contribuție decisivă” la implementarea politicilor din regiune.

Ministrul a precizat că Grecia oferă know-how-ul tehnic pentru proiect, în timp ce construcția propriu-zisă va fi ghidată de constatările unui studiu de expertiză, care ar trebui finalizat în următoarele zile.

Baza navală va fi construită pe o instalație navală existentă la aproximativ 25 de kilometri est de orașul de coastă Limassol.

Acolo a avut loc o explozie puternică de 480 de tone de praf de pușcă iranian confiscat în 2011, ucigând 13 persoane și dominând principala centrală electrică a Ciprului, provocând o criză politică în stat.

Anterior, Uniunea Europeană a sprijinit Ciprul după ce liderul Hezbollah libanez, Hassan Nasrallah, a amenințat că va declara țara „parte a războiului” din cauza asistenței sale pentru Israel.

Înainte de aceasta, Cipru a început un dialog strategic cu Statele Unite pentru a ridica complet embargoul asupra armelor.

De asemenea, sa raportat că Cipru, împreună cu Estonia, Franța, Belgia și Ungaria, au semnat un contract pentru achiziționarea sistemelor de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Mistral.

#Cipru #bază_navală #construire

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button