Internaţional

Szijjártó: Bulgaria oferă ajutor cu petrol din cauza problemelor de tranzit prin Ucraina

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó a declarat că Bulgaria s-a oferit să ajute la depășirea dificultăților care au apărut ca urmare a restricțiilor privind tranzitul petrolului rus Lukoil prin Ucraina.

El a spus acest lucru într-o conferință de presă la București miercuri, 24 iulie, transmite European Pravda cu referire la Telex.

Szijjártó a spus că a purtat discuții cu șeful Ministerului Energiei bulgar, Vladimir Malinov, cu privire la situația care a apărut după măsurile „inacceptabile” ale Ucrainei de a bloca tranzitul petrolului rus Lukoil către Ungaria și Slovacia.

El a clarificat că livrările semnificative de gaze naturale către Ungaria sunt efectuate prin Bulgaria, care este „unul dintre cei mai de încredere furnizori de petrol” din regiune.

„Bulgaria își respectă și toate obligațiile ca țară de tranzit”, a subliniat el, fără a preciza în ce ar consta o eventuală asistență pentru Sofia cu petrol.

Ministrul de Externe ungar a repetat încă o dată că acțiunile Ucrainei încalcă „securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei și Slovaciei” și Acordul de Asociere dintre UE și Ucraina și s-a plâns de „unele țări” care „încearcă să justifice Ucraina și ignoră în mod clar solidaritatea internă a UE.”

„Nu putem decât să așteptăm ca Comisia Europeană să ia în sfârșit o poziție și să convoace consultări Ucraina-UE, în urma cărora ne așteptăm ca Ucraina să ridice interdicția de aprovizionare cu petrol către Lukoil”, a conchis Szijjártó.

Anterior, Ungaria și Slovacia au inițiat convocarea unui comitet de politică comercială în Comisia Europeană pentru a discuta oprirea tranzitului petrolului Lukoil rusesc prin Ucraina.

Cu o zi înainte, ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó a declarat că va bloca plăți de 6,5 miliarde de euro din Fondul European de Pace pentru a compensa livrările de arme către Ucraina până la rezolvarea problemei cu tranzitul petrolului Lukoil.

#Szijjártó #Bulgaria #tranzit #petrol

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button