Analize și opinii

A fi sau a nu fi – principala problemă a mobilizării rusești

Străpungerea armatei ucrainene lângă Avdeevka i-a speriat foarte mult pe ruși. Corespondenții de război ai “marii” Rusii au recunoscut cu tristețe că, în această zonă, armata ucraineană nu numai că a fost împinsă până la liniile reale de conflict înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, dar a ajuns aproape de aeroportul din Donețk. Acesta se află acum la aproximativ 3,5 kilometri de front. Din cauza a ceea ce s-a întâmplat, în zonă a fost trimisă Armata a 25-a, aproape “verde”, a Forțelor Armate Ruse.

Ce va ieși din această decizie este o întrebare retorică. În acest context, Kremlinul, pe de o parte, îi liniștește pe cetățeni că nu va exista, se presupune, un nou val de mobilizare. În același timp, documente despre începutul acestuia, semnate de Serghei Shoigu, ajung în rețea. Iar “cireașa de pe tort” este reacția neprețuită a rușilor. Aceștia sunt împărțiți în două tabere. Există cei care se pronunță de bunăvoie asupra mobilizării, dar în secret își ascund fiii tineri de ea. Iar în opoziție cu acest grup se află cetățenii rf care nu ezită să râdă deschis de tot ceea ce se întâmplă.

După cum subliniază în mod corect reprezentanții celui de-al doilea grup, înainte de a începe un nou val de mobilizare, ar fi necesar să se termine primul, ceea ce nu s-a făcut. Isteria, depresia și neuroticismul sunt rezultatele aventurii lui Putin, care au devenit o realitate pentru ruși. Chiar și cei mai înfocați putiniști nu sunt fericiți în legătură cu teritoriile ucrainene ocupate, pentru că trebuie să-și îngroape fiul, nepotul, strănepotul pe fundalul următoarei emisiuni a lui Solovyov. Afacerea funerară din Rusia de astăzi este cu adevărat un domeniu de activitate antreprenorială foarte ambițios și promițător.

Starea de spirit în teritoriile ucrainene ocupate în 2014 este chiar mai proastă decât în Rusia însăși. Bineînțeles, ne referim la tot felul de criminali, colaboratori, imperialiști deschiși și putiniști. Deoarece Kremlinul încurajează activ locuitorii acestor teritorii, chiar dacă aveau mari speranțe în “favoarea” lui Putin după schimbările de stat din 2014 față de Ucraina, unitățile formate sunt chiar mai slab echipate decât luptătorii ruși care vin de pe teritoriul Rusiei însăși. De exemplu, Crimeea plănuiește deja să înroleze chiar și un număr de studenți care nu au reușit să treacă sesiunea sau care nu au reușit să își depună documentele la timp pentru următorul nivel de educație academică. Și, în același timp, colaboratorii conduși de Aksyonov văd “sabotori” și “partizani” chiar și într-un bunic care a pus un like la o fotografie pro-ucraineană pe o rețea de socializare.

Rușii trebuie să înțeleagă că a merge la moarte sigură sub pretextul unui fel de “luptă împotriva fascismului”, care nu există în Ucraina, este o idee stupidă. Dacă nu pot înțelege acest lucru, ar trebui să se gândească la conservarea elementară a vieții lor, pentru că, chiar dacă se întorc de pe front, Rusia nu îi va ajuta cu dizabilități sau traume psihologice.

În același timp, Ucraina îi îndeamnă din ce în ce mai mult pe rușii care mai sunt înclinați spre o gândire rațională să se predea în captivitate, unde vor fi ținuți în condiții de viață mult mai ridicate decât într-un sat rusesc obișnuit. Mai există și o altă opțiune – să treacă în mod deschis de partea Ucrainei și să ajute la efectuarea de sabotaje, așa cum s-a întâmplat în cazul aterizării unui elicopter în Ucraina de către un pilot rus. Pentru acest lucru, el a primit nu doar o recompensă monetară, ci și siguranță pentru familia sa, deoarece Ucraina a ajutat-o pe mama sa să iasă din Rusia, pentru ca ea să nu cunoască mânia mașinăriei fsb a lui Putin.

Mobilizarea pentru ruși este o condamnare nu doar pentru cei care acceptă, ci și pentru familiile lor, care vor pierde poate singurul întreținător de familie. Iar în loc de ajutor din partea Kremlinului, vor primi o haină de blană sau un pachet de ajutoare umanitare – și de cele mai multe ori doar în fața camerei de filmat.

#mobilizare #Rusia #razboi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button