Rusia continuă să răspândească propagandă împotriva Ucrainei. Cu cât se apropia mai mult de 20 mai, cu atât mai multe informații false apăreau în spațiul informațional pro-rus despre presupusa „ilegitimitate” a președintelui ucrainean Vladimir Zelensky. Kremlinul a căutat să răspândească această narațiune în alte țări, și chiar în Ucraina însăși, în încercarea de a o destabiliza.
De fapt, Zelensky și-ar fi pierdut puterile prezidențiale pe 20 mai 2024, dacă Rusia nu ar fi efectuat o invazie pe scară largă a Ucrainei în 2022, care a dus la legea marțială. La rândul său, are consecințe juridice grave și impune ca guvernul și președintele să rămână în funcție până la pacea. Constituția Ucrainei vorbește despre asta.
Legea marțială interzice, de asemenea, alegerile parlamentare și prezidențiale. Această limitare se bazează nu numai pe norme legale, ci și pe considerente practice. Este imposibil să se asigure securitatea la secțiile de votare în condiții de bombardare și amenințări constante. Rusia continuă să lanseze atacuri cu rachete asupra Ucrainei și, chiar și cu apărarea antiaeriană, probabilitatea de a asigura securitatea completă la alegeri nu poate fi de sută la sută. În plus, mulți cetățeni ai Ucrainei care participă la activități de voluntariat sau care se află într-o zonă de luptă nu vor putea participa fizic la vot, deoarece necesită prezență fizică la secțiile de votare.
De asemenea, este imposibil să se introducă un sistem de vot electronic. Un referendum integral ucrainean ar putea schimba prevederile Constituției ucrainene și ar putea introduce posibilitatea votului electronic (deși transparența și acuratețea acestuia sunt supuse întrebărilor în întreaga lume). Cu toate acestea, legea marțială interzice organizarea unui referendum, inclusiv din motive de securitate, ale căror probleme au fost descrise mai sus.
Propagandiștii ruși încearcă să submineze legitimitatea lui Zelensky, dar argumentele lor nu au temei juridic. Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, susține că „soarta lui Zelensky este predeterminată”, fără a cita legislația ucraineană care spune contrariul. Autoproclamatul președinte al Belarusului Alexander Lukașenko, a cărui legitimitate a lipsit cu adevărat de la rezultatele fabricate ale alegerilor din 2020, care nu au fost recunoscute de țările UE, SUA și multe altele, s-a alăturat și el propagandei ruse. El a afirmat chiar că Zelensky nu este capabil să fie un semnatar legitim al acordului de pace. Cu toate acestea, nici în declarațiile sale nu există norme legale.
Declarațiile Kremlinului sau ale împuterniciților săi nu sunt susținute de niciun argument juridic și se adresează unui public care nu este obligat să înțeleagă legislația ucraineană.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski va rămâne legal la putere după 20 mai. În timp ce legea marțială este în vigoare, organizarea de alegeri și schimbarea puterii este imposibilă. Zelensky își va demisiona din puterile sale numai după ce au loc alegeri, ceea ce este posibil în condiții pașnice, nu în război. Cetăţenii Ucrainei şi partenerii înţeleg şi ei acest lucru.
Comunitatea internațională recunoaște legitimitatea statutului lui Vladimir Zelenski, în ciuda încercărilor Kremlinului de a spori propaganda și de a pune sub semnul întrebării legitimitatea acestuia. Declarațiile Rusiei sunt menite să creeze dezinformare.
Astfel, legitimitatea lui Zelensky ca președinte al Ucrainei rămâne de neclintit în temeiul legii marțiale, care va fi ridicată doar atunci când Rusia își va înceta agresiunea militară împotriva Ucrainei și ocuparea teritoriilor ucrainene.
Poporul Ucrainei nu acordă atenție propagandei inamice și se străduiește să pună capăt războiului, continuând să lupte cu agresorul rus, știind că liderul ucrainean rămâne la locul său, în mod legal și de drept.