Internaţional

Agențiile de informații din șapte țări UE au avertizat cu privire la riscul de sabotaj rusesc la instalațiile energetice norvegiene

Reprezentanții serviciilor de securitate din șapte țări europene au anunțat amenințarea cu sabotajul rusesc la instalațiile energetice din Norvegia, care este acum cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa.

Acest lucru a fost raportat de Reuters cu referire la declarațiile reprezentanților la o ședință închisă.

La o întâlnire închisă organizată de serviciul norvegian de contrainformații PST, reprezentanți din Norvegia, Germania, Belgia, Țările de Jos, Finlanda, Suedia și Islanda au discutat despre riscurile spionajului și sabotajului din Rusia.

În cadrul întâlnirii, atenția s-a concentrat asupra rolului Norvegiei ca furnizor cheie de resurse energetice pentru Europa.

„Vedem în curs de dezvoltare o poveste care ne privește nu numai pe Germania sau pe colegii noștri norvegieni, ci pe noi toți. Aceasta este o amenințare care vine din unele țări, precum Rusia, incluzând nu numai operațiunile de spionaj, ci și riscul de sabotaj în unele industrii”, a declarat el vicepreședintele Oficiului Federal pentru Protecția Constituției Germaniei, Zinan Zelen.

Șeful serviciului de contrainformații norvegian, Beate Gangaas, a subliniat că Rusia este o amenințare cheie pentru sectorul energetic norvegian.

„Când vorbim astăzi despre sabotaj, vorbim despre Rusia”, a spus ea.

În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, Norvegia, un membru NATO care împarte granița cu Rusia în Arctica, a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, livrat printr-un sistem vast de conducte submarine.

În primăvară, Serviciul de Securitate al Poliției Norvegiene a declarat că agenții de informații ruși lucrau în Vestul Norvegiei pentru a pregăti sabotaj împotriva infrastructurii critice.

Pe 26 august, Norvegia a avertizat că serviciile secrete ruse ar putea recruta criminali norvegieni în propriul interes pentru a comite sabotaj.

#Norvegia #sabotaj #instalațiile_energetice

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button