Politică

Alegerea procurorului prin vot sau punctaj: Opinii pro și contra

Proiectul de lege privind alegerea procurorului general prin votul majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor oferă independență și o mai mare responsabilitate CSP-ului, a declarat deputatul PAS, Igor Chiriac.

Practica acordării punctajelor, așa cum prevede legislația în prezent, admite uneori manipulări ale rezultatului concursului, transmite sursa cu referire la Radio Moldova.

„După aceste modificări, Consiliul Superior al Procurorilor își va asuma responsabilitatea față de societate și va decide prin vor câștigătorul concursului. Ei vor fi în situația de a spune societății de ce au votat pentru un candidat sau altul. Ne vom asigura ca să nu se repete posibilele situații de la concurs pentru funcția de procuror general din 2019. Or, ne aducem aminte când un singur membru al comisiei de preselecție din acea perioadă a reușit manipularea rezultatului concursului prin oferirea punctajelor maxime pentru un candidat”, a spus Igor Chiriac.

Pe de altă parte, mai multe organizații neguvernamentale din Republica Moldova au făcut un apel public prin care cer retragerea proiectului de lege. Potrivit avocatului Promo-LEX, Vadim Vieru, această propunere reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a Procurorului General.

„Noi credem că acest lucru este un regres în sensul în care votul este un proces destul de subiectiv. Al doilea aspect este că existența unui punctaj și a unor criterii foarte clare de evaluare este inclusiv recomandarea Uniunii Europene și se aliniază la standardele UE, spre care noi tindem ca stat. Prin urmare, ca acest proces foarte important – este vorba despre o funcție în stat, conducător al unei instituții de magistrați, cum este procurorul general – cred că ar trebui să fie ales pe criterii foarte clare cu un punctaj foarte clar”. a spus Vadim Vieru.

Din luna septembrie a anului trecut, funcția de procuror general al Republicii Moldova este vacantă, după ce șefa statului Maia Sandu l-a eliberat din funcție pe Alexandr Stoianoglo, în baza recomandărilor unei comisii speciale care i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”. Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a contestat în instanță decretul prezidențial, dar o decizie încă nu a fost pronunțată. Între timp, Consiliul Superior al Procurorilor a demarat concursul pentru funcția de șef al Procuraturii Generale, pentru care candidează șase persoane.

#Alegerea_procurorului #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button