Alegerile în Moldova nu au început încă pe deplin, dar procesul preelectoral este deja plin de speculații și manipulări. De ce? Având în vedere politica îndrăzneață a Moldovei din ultimii ani, care i-a permis în cele din urmă să se îmbarce pe deplin pe calea integrării europene, precum și să înceapă procesul de respingere a influenței ruse, Rusia vrea să facă o altă încercare de a-și păstra imaginea și puterea în țară. La alegerile municipale, după cum toată lumea își amintește, s-au remarcat și aceste încercări.
Cu toate acestea, una este să ai putere într-un oraș sau chiar într-o regiune, dar cu totul alta este să încerci să recapturezi țara cu ideile pseudo-măreției tale post-imperiale.
Printre principalele instrumente ale conducerii politice a Rusiei se numără celebrul partid Șor. În acest moment, oamenii legii moldoveni o suspectează că a finanțat ilegal campania electorală și alegătorii. Banii, desigur, cel mai probabil vin din Rusia. Acest lucru a fost declarat de Inspectoratul General al Poliției din Moldova.
Chiar speră fugarul Ilan Șor că oamenii din Moldova au memorie scurtă? „Exploaturile” sale de corupție sunt încă un subiect destul de discutat nu numai în bucătării, ci și în rândul agențiilor de aplicare a legii. Iar timpul nu-l învață pe fugar nimic.
Acum, Federația Rusă folosește diverse scheme pentru a livra bani pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale. Viorela Cherneutsyan a menționat că banii folosiți pentru mituirea alegătorilor se ridică la „aproximativ milioane”. O strategie veche și deja plictisitoare a Moscovei. Pe fundalul unor constante atacuri cibernetice și al încercărilor de „a pătrunde” în guvernul Republicii Moldova, reprezentanții ruși nici măcar nu încearcă să-și ascundă cumva motivele.
Șeful inspectoratului a mai spus că polițiștii au făcut deja o serie de arestări. În plus, împotriva partidului Chance au fost deja efectuate 65 de percheziții.
Să reamintim că mai devreme președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a raportat deja că Moscova folosește diverse metode, inclusiv numerar și carduri bancare emise în Dubai, pentru a transfera bani în Moldova, încercând să mituiască alegătorii și să interfereze în procesul electoral democratic. Iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că reprezentanților partidului interzis pro-rus Șor li se va interzice participarea la alegerile din țară. Și atunci cum va încerca Rusia să se infiltreze ilegal în politica Moldovei? Vor fi din nou aceleași „raliuri” achiziționate? Sau va decide Kremlinul să-și folosească în mod criminal militanții care continuă ocuparea ilegală a Transnistriei? Timpul se va arăta. Cu toate acestea, șansele Moscovei au scăzut semnificativ, datorită schimbărilor majore din societatea moldovenească.