Internaţional

”Alegeri sub amenințarea armelor” – experți despre alegerile rusești din teritoriile ocupate în Ucraina

Rusia, cu ajutorul alegerilor, încearcă să dea legitimitate ocupației și să demonstreze că teritoriile capturate din Ucraina fac parte din Federația Rusă. Această opinie a fost exprimată de experții intervievați de Voice of America.

Mihail Alekseev, profesor de științe politice la Universitatea din San Diego, consideră că alegerile din teritoriile ucrainene ocupate arată că Kremlinul nu are de gând să renunțe la pretențiile sale asupra acestor teritorii:

„Aceste alegeri au loc în același timp cu alegerile regionale locale din Rusia. Așadar, acesta este un indiciu concret că Kremlinul lasă să se înțeleagă că nu renunță la pretențiile sale asupra teritoriilor ucrainene din zonele pe care le-ați numit și, în general, asupra tuturor teritoriilor ocupate din 2014. Adică, că nu trebuie să se aștepte niciun compromis, nicio concesie diplomatică în această chestiune din partea Kremlinului. Este clar că acestea au fost efectuate sub amenințarea armelor, că acest lucru nu se face pentru a legitima în vreun fel autoritățile, ci pur și simplu pentru a arăta determinarea și persistența în continuarea operațiunilor militare.

Ceea ce este important pentru Kremlin aici nu este doar ceea ce se va întâmpla în teritoriile capturate, ci și modul în care va fi prezentat în interiorul Rusiei însăși. Adică, este clar ce fel de imagini vom vedea la televiziunea rusă, că oamenii au ieșit, că oamenii își arată sprijinul și undeva, undeva în Chelyabinsk sau Vladivostok, se va percepe că Rusia se extinde, că are succes, că regimul Putin face să avanseze țara și așa mai departe. Adică, acesta este scopul, mi se pare. Adică, trebuie să te uiți la diferitele audiențe ale acestor alegeri mai mult decât la ceea ce se întâmplă în interiorul acestor teritorii în sine.”

Keith Darden, profesor la American University, a declarat că scopul Kremlinului este de a crea o aparență de legitimitate în rândul populației locale și în fața comunității internaționale.

„Rusia nu vede aceste teritorii ca fiind ocupate. Ea le consideră parte a Federației Ruse. Deci Kremlinul vrea să prezinte totul în așa fel încât să arate că este o stare de lucruri normală, că sunt subiecți normali ai Federației Ruse, în care data alegerilor locale a coincis cu alegerile din alte subiecte rusești. Acesta este motivul oficial. Dar motivul real este că Moscova are nevoie doar să instituționalizeze ocupația. Și cred că rușii au văzut că liderii locali aveau o mare greutate și autoritate în rândul populației locale. Și cred că și-au dat seama că este important nu doar să își numească proprii oameni de la vârf, ci și că acești oameni trebuie să fie legitimați prin alegeri locale, la fel cum sunt și oficialii locali ucraineni. Rusia caută să controleze aceste teritorii.

Iar acest lucru necesită crearea unei aparențe de legitimitate atât în ochii populației locale, cât și în ochii comunității internaționale. Deși comunitatea internațională nu recunoaște legitimitatea anexării și nu recunoaște legitimitatea alegerilor. Comunitatea internațională consideră că ocupația este ilegală și respinge ideea de anexare a acestor teritorii. Și, prin urmare, orice se întâmplă în aceste teritorii este, de asemenea, o încălcare a dreptului internațional, inclusiv aceste alegeri”, spune Keith Darden.

David Marples, profesor la Institutul canadian pentru studii ucrainene de la Universitatea din Alberta, consideră alegerile rusești din Ucraina o farsă și le consideră neserioase și lipsite de legitimitate reală:

„Este o mișcare foarte cinică, deoarece alegerile se desfășoară într-o țară străină, într-o țară pe care ați invadat-o și ați ocupat ilegal o parte din ea. Cred că este un fel de încercare de a arăta că există sprijin pentru Rusia în aceste regiuni. Dar este făcută atât de stângaci încât nu cred că va avea prea mult efect: autobuze cu ruși au fost mutate acolo pentru a observa alegerile, pentru a participa la alegeri. Oamenii sunt forțați să voteze sub amenințarea armelor, reprezentanții administrației de ocupație merg din ușă în ușă amenințând oamenii. Iar dacă oamenii refuză să voteze, riscă să fie arestați și, în cele din urmă, să fie condamnați la pedepse lungi cu închisoarea”, notează David Marples.

„Așadar”, susține el, „acestea sunt alegeri forțate, alegeri violente care nu au nicio valabilitate legală. Și, desigur, ca și în Rusia însăși, acestea nu sunt alegeri libere și corecte”.

„Partidul Rusia Unită este partidul lui Putin. Este partidul care va obține majoritatea voturilor în orice circumstanțe. Și chiar dacă există și alte partide, acestea nu sunt foarte eficiente. Așa că eu consider că este o farsă”, spune Marples.

Volodymyr Dubovik, profesor asociat la Universitatea Națională Mechnikov din Odessa, consideră că Rusia încearcă astfel să consolideze puterea în regiunile pe care le controlează prost în prezent.

„Desigur, în ochii Ucrainei, aceste alegeri sunt fictive, false, dar așa ar trebui să fie în ochii oricărei țări civilizate, democratice, care respectă normele și principiile internaționale. Ucraina, de fapt, nu a observat aceste alegeri. Aceasta este poziția noastră. Bineînțeles, le criticăm, le respingem. Credem că aceste pământuri sunt ocupate de Rusia și, prin urmare, dorim să redăm libertatea oamenilor care trăiesc acolo. Desigur, suntem conștienți de faptul că, probabil, unele persoane care trăiesc în aceste teritorii sunt pro-ruse. Da, dar sunt foarte puțini dintre ei. Cu toate acestea, nu așa se desfășoară un referendum. Nu confiscați pământul altcuiva și apoi organizați alegeri acolo”, explică Vladimir Dubovik.

„Cea mai importantă întrebare este: de ce Rusia organizează aceste alegeri? În primul rând, este o încercare de a-și consolida poziția pe teren, pentru că au probleme în acest sens – există o mișcare de rezistență constantă și se luptă să controleze unele zone. În al doilea rând, este o modalitate de a trimite mesaje Ucrainei: „Nu vă vom da înapoi acest pământ. Ofensiva voastră va eșua”.

Și, cel mai important, este, de asemenea, un mesaj pentru o mulțime de oameni care ar putea fi simpatizanți ai Rusiei în întreaga lume: „Uite, oamenii au votat. Ei vor să facă parte din Rusia”. Este, de asemenea, un mesaj pentru coaliția internațională de țări care ajută Ucraina în acest război: „Ucraina nu a reușit să elibereze aceste pământuri. Noi suntem foarte serioși. Noi le considerăm parte a Rusiei. Nu avem de gând să renunțăm la ele”. Așadar, cred că aceste alegeri sunt mesaje diferite pentru audiențe diferite, inclusiv pentru publicul intern rus, ucrainean, american, coaliția internațională și alții”, conchide Dubovik.

#alegeri #Ucraina #teritorii_ocupate #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button