Internaţional

Alexander Stubb a câștigat alegerile prezidențiale din Finlanda. El a spus că „calea către pace” în Ucraina se află pe câmpul de luptă

Fostul premier Alexander Stubb va deveni noul președinte al Finlandei. El a câștigat turul doi al alegerilor prezidențiale în fața fostului ministru de externe Pekka Haavisto, transmite sursa.

După numărarea 100% din buletine de vot, relatează Yle, Stubb a primit 51,6% din voturi, Haavisto – 48,4. Prezența la vot în turul doi a fost de 70,7% (în turul întâi – 75%).

Haavisto l-a felicitat pe Stubb pentru victoria sa și l-a numit „omul potrivit” pentru a servi ca președinte.

Stubb a spus la o conferință de presă la sfârșitul zilei de 11 februarie că a fi ales președinte a fost „cea mai mare onoare a vieții sale”, relatează BBC News. În opinia sa, Finlanda „se află în pragul unei noi ere, deoarece regulile internaționale sunt contestate din diferite părți”.

El a menționat că nu vede posibilitatea unui „dialog politic” cu președintele rus Vladimir Putin în timp ce Rusia poartă un război împotriva Ucrainei.

„Toți vrem să găsim o cale către pace, dar mi se pare că în acest moment acea cale este doar pe câmpul de luptă”, a spus Stubb. El a adăugat că, deocamdată, „tot ce trebuie să facem este să oferim un sprijin puternic Ucrainei”.

Alexander Stubb are 55 de ani. A candidat la alegeri din Coaliția Națională de centru-dreapta. Stubb a ocupat mai multe funcții ministeriale și a fost prim-ministru al Finlandei în 2014-2015. În 2017 s-a retras din politica finlandeză. I s-a cerut să revină în politică de către liderul Coaliției Naționale și actualul premier Petteri Orpo, inclusiv din cauza războiului din Ucraina și a situației dificile din Europa.

În timpul a trei reforme constituționale (în 1991, 2000 și 2012), puterile președintelui Finlandei au fost reduse considerabil. Șeful statului, de exemplu, poate dizolva parlamentul, dar numai dacă prim-ministrul îi cere acest lucru. Iar legea, pe care liderul țării a refuzat să o semneze, este returnată parlamentului, unde deputații au dreptul să o adopte fără semnătura președintelui dacă proiectul este aprobat de majoritatea acestora.

#Alexander_Stubb #Finlanda #alegeri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button