Potrivit ambasadorului ceh la Chișinău, Stanislav Kazetsky, unele eforturi de destabilizare a societății din Moldova sunt finanțate de diverse servicii rusești. În capitala Moldovei, susținătorii partidului de opoziție pro-rus Șor au protestat recent împotriva guvernării pro-occidentale. Potrivit ambasadorului, persoanele plătite participă adesea la proteste. Cu toate acestea, situația politică din țară este sub controlul forțelor pro-europene, întrucât membrii partidului de guvernământ au o majoritate semnificativă în parlament, a spus Kazetsky într-un interviu, transmite sursa.
„Evident, partidele de opoziție încearcă să destabileze situația sub forma diferitelor tentative de asasinat, sub forma unui război hibrid. În primul rând, aceasta este partidul Șor a magnatului fugar Ilan Șor, care locuiește în Israel. El organizează demonstrații cu oameni care sunt plătiți. Aș spune că acestea sunt demonstrații între ghilimele, nu sunt demonstrații spontane”, a spus ambasadorul.
El crede că partidul președintelui Maia Sandu are situația sub control. Situația depinde și de evoluția conflictului ruso-ucrainean. „Atâta timp cât ucrainenii își pot apăra în mod eficient țara, cred că nu este foarte probabil să existe niște pași serioși și o lovitură de stat din partea Rusiei”, a spus Kazetsky.
Potrivit acestuia, situația în Moldova este relativ stabilă, dar în ultimul an a trebuit să reînvățăm cum să definim ce este securitatea. Genul de securitate cu care este obișnuită Cehia nu există în Moldova. Uneori, rachete sau rămășițe de rachete cădeau pe teritoriul său, în timp ce nu au fost victime. „Relativ periodic există amenințări cu diferite lovituri cu rachete. Trebuie remarcat faptul că amenințările sunt foarte profesionale și foarte greu de detectat”, a spus Kazetsky.
Potrivit acestuia, frica în societatea moldovenească este remarcabilă. „Există o mulțime de oameni pe teritoriul Ucrainei care au rude apropiate, iar acest lucru se reflectă în societate”, spune el. În primele zile de război de la Chișinău s-au auzit explozii și pe aeroportul din Odesa. Distanța dintre orașe este de aproximativ 200 de kilometri.
Potrivit ambasadorului, Moldova este o țară care a fost mult timp asociată cu mediul de limbă rusă. „O parte destul de mare a populației folosește limba rusă ca limbă maternă. Există minorități care vorbesc propria lor limbă, de exemplu, găgăuzii, populația turcă, care are propria sa limbă”, a spus el.
Potrivit acestuia, războiul a ajutat în mod paradoxal țara în direcția europeană. În iunie anul trecut, Moldova a primit statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, dar trebuie să realizeze o serie de reforme. Potrivit ambasadorului, moldovenii încearcă să facă progrese în reformele împotriva corupției și în problema justiției. Nu se poate aștepta ca aceștia să devină membri ai blocului în viitorul apropiat, dar lucrează eficient, a spus Kazetsky. Potrivit acestuia, schimburile ar putea fi mai rapide, dar sunt.