Politică

Ambasadorul Chișinăului la Moscova a fost convocat de autoritățile ruse pentru a protesta faţă de „persecuţia presei ruse” în Moldova

Ministerul rus de Externe l-a convocat marţi, 3 octombrie, pe ambasadorul Chișinăului la Moscova, Lilian Darii, pentru a protesta faţă de „persecuţia presei ruse” în Republica Moldova. Acțiunea are loc după expulzarea în septembrie a directorului Sputnik Moldova, transmite sursa.

„Părţii moldoveneşti i-a fost remis un protest ferm faţă de persecuţia constantă, motivată politic, a presei în limba rusă din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Autoritățile ruse consideră acest demers că parte a campaniei anti-ruse lansate de oficialii de la Chișinău. 

„Ambasadorul a fost informat că, în calitate de răspuns, Federația Rusă a luat decizia de a interzice intrarea pe teritoriul său unui număr de persoane care au legături directe cu restrângerea libertății de exprimare și cu încălcarea drepturilor jurnaliștilor ruși în Moldova, precum și cu incitarea la sentimente anti-rusești”, se mai arată în nota MAE rus.

Directorul Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, în vârstă de 56 ani, a fost declarat idezirabil și expulzat, miercuri dimineață, din Republica Moldova. Conform actului emis de către Inspectoratul General pentru Migrație, acesta a fost declarat persoană indezirabilă pentru o perioadă de zece ani.  

Conform procedurilor persoana a fost îndepărtată sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova.

Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat anterior că autoritățile de la Chișinău nu vor permite ca spațiul informațional să fie inundat de informații false și conținuturi malițioase.

„Autoritățile au toleranță zero împotriva știrilor false. Mesajul nostru este unul clar, vom continua să protejăm interesele cetățenilor Republicii Moldova. Depinde de fiecare dintre noi, de întreaga societate indiferent de ideologia politica sau limba care o vorbim să nu permitem nimănui să ne dezbine sau să ne slăbească țara prin intermediul propagandei și conținuturilor malițioase”, a declarat Daniel Vodă.

Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfășurat, desfășoară ori în privința acesteia există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică.

#ambasador #Rusia #protest

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button