Analize și opinii

Amenințarea de la centrala nucleară Zaporizhzhya: Rusia continuă să amenințe securitatea nucleară

În cadrul ultimei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, reprezentanții Uniunii Europene, ai Statelor Unite și ai Ucrainei și-au exprimat profunda indignare față de evenimentele care au loc la centrala nucleară Zaporizhzhya ocupată de Rusia. Aceștia au declarat împreună că Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru aceste incidente, care reprezintă o amenințare la adresa securității nucleare din regiune.

Aceștia consideră că politica agresivă a Rusiei față de Ucraina este cauza principală a acestor riscuri. Ocuparea și operarea centralelor nucleare de către trupe rusești și personal necalificat creează o situație potențial periculoasă care ar putea avea consecințe grave pentru întreaga regiune.

Printre încălcările evidente pe care le comite Rusia se numără minarea perimetrului centralei, blocarea accesului personalului ucrainean legitim de conducere și al personalului de pe șantier și dezactivarea sistemelor de monitorizare a radiațiilor. De asemenea, Rusia reține în mod criminal lucrătorii ucraineni la centrală, fără a se preocupa de sănătatea acestora și de respectarea regulilor de flux de lucru la instalația nucleară. Aceste acțiuni pun în pericol securitatea nu numai a Ucrainei, ci și a întregului continent european.

Fără îndoială, Federația Rusă încearcă să distragă atenția de la acțiunile sale prin acuzații false la adresa Ucrainei și speră să elimine de pe ordinea de zi problema dezocupării stației. Cu toate acestea, comunitatea internațională ar trebui să realizeze pe deplin caracterul inacceptabil și periculos al unor astfel de tactici ale Federației Ruse și să înceapă să acționeze în conformitate cu dreptul și normele internaționale, ocupându-se nu numai de condamnările publice, ci și de formarea unor opțiuni reale pentru de-ocuparea teritoriului centralei ZNPP.

Cu toate acestea, atâta timp cât Rusia are drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, comunitatea internațională este limitată în capacitatea sa de a lua decizii menite să asigure securitatea și pacea în regiune. Prin urmare, pentru un răspuns eficient în continuare la amenințarea de la centrala nucleară Zaporizhzhya, sunt necesare o activitate diplomatică activă și o cooperare între statele membre ale ONU, în primul rând în direcția modernizării Cartei ONU și a dreptului internațional în general.

O țară agresoare cu un regim de stat terorist recunoscut la nivel internațional nu poate fi membră a ONU, cu atât mai puțin a Consiliului de Securitate. Numai conștientizarea de către comunitatea internațională a amenințării reale din partea Federației Ruse și a posibilității unui conflict global va contribui la asigurarea securității și stabilității în regiune și dincolo de ea.

#amenințare #Zaporojie #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button