Centrul pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării nu intenționează și nici nu are pârghii pentru a limita libertatea de exprimare sau pentru a dicta politica editorială a instituțiilor mass-media. Asigurările sunt oferit de către directoarea instituției, Ana Revenco. Potrivit ei, entitatea pe care o conduce este în plin proces de constituire și are menirea de a lupta cu dezinformarea și cu acțiunile coordonate care pun în pericol interesele Republicii Moldova, transmite sursa.
Ana Revenco, respinge afirmațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora instituția a fost creată pentru a institui cenzura în Republica Moldova și pentru a lupta cu presa care nu este comodă guvernării.
„Centrul nu intenționează și nici măcar nu are pârghii pentru a limita libertatea de exprimare, pentru a dicta politicile editoriale sau pentru a stabili care va fi conținutul pe care mass-media și-l propune spre operaționalizare pentru distribuirea mesajelor. Centrul nu se va ocupa de orice informație, orice subiect prezent în spațiul informațional. Centrul nu este un paznic al fiecărui cuvânt utilizat pentru a transmite mesaje. Centrul nu înlocuiește și nici măcar nu decide despre ce va comunica Guvernul sau Parlamentul. Centrul nu are funcția și nu va acționa drept un regulator al vreunui domeniu care vizează spațiul informațional”, a spus Ana Revenco în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.
Șefa Centrului mai spune că instituția este în proces de creare a echipei și va avea menirea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării și ingerințelor străine, transmite IPN.
„Fiind o instituție nou-creată ne aflăm în faza de constituire a acesteia, ceea ce presupune un set de acțiuni cu caracter birocratic, sperăm în curând să fie aprobată structura în Parlament, elaborăm actele interne, fișele de post. Misiunea centrului va fi de a consolida cooperarea interinstituțională pentru o mai bună comunicare către cetățeni despre subiectele de pe agenda instituțiilor statului. Pe de altă parte, vom consolida eforturile instituționale pentru a lupta cu dezinformarea, cu manipularea și cu interesele coordonate care au menirea de a periclita sau deja pun în pericol interesele naționale”, a declarat Revenco.
Potrivit legii, Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării este condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani. Totodată, în cadrul instituției va fi constituit un Consiliu, creat din 11 membri, desemnați de autoritățile publice și societatea civilă, care va evalua activitatea instituției.