Analize și opiniiPolitică

Analiști, despre Partidul Șansă: Este un satelit al lui Ilan Șor

După ce Partidul ŞOR a fost scos în afara legii, condamnatul Ilan Şor îşi creează tot mai multe partide satelit, în încercarea de a rămâne în viaţa politică. Asta cred analiştii politici după ce astăzi s-a lansat partidul “ŞANSĂ”, a cărei identitate vizuală seamănă izbitor cu cea a formaţiunii declarate neconstituţionale.

Liderul noului partid este jurnalistul Alexei Lungu care, până acum, era imaginea televiziunilor fugarului Șor, iar lansarea a avut loc în fostul sediu al PDM din perioada de glorie a lui Vlad Plahotniuc, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Partidul “ŞANSĂ” a fost lansat oficial astăzi, după ce banerele acestuia au fost observate pe străzile oraşului Chişinău şi în alte localităţi din Republica Moldova. Liderul formaţiunii este jurnalistul Alexei Lungu, care a preluat conducerea de la Olga Ursatîi, pe 30 iulie. Odată cu predarea partidului către Lungu, a fost schimbată şi denumirea din “Ai Noștri” în “ŞANSĂ”. Astăzi, Alexei Lungu a organizat prima conferinţă de presă în calitate de lider de partid, în care a apărut alături de fostul primar de Orhei, Pavel Verejanu, un apropiat al fugarului Şor. Verejanu, care se vrea adjunctul başcanului UTA Găgăuzia, a anunțat că simpatizanţii fostului partid “ȘOR” vor susține noua formațiune politică.

PAVEL VEREJANU fost primar de Orhei: „Domnul Alexei să știți, cu siguranță, că noi echipa lui Ilan Şor vă vom fi mereu alături, vă vom susţine în toate începuturile.”

Mai mult, Partidul “ŞANSĂ” are şi un sediu pe măsură. E vorba de fostul sediu de lux al Partidului Democrat din strada Armenească, de pe vremea când Vlad Plahotniuc deţinea puterea. Lucru confirmat de imaginile în care se vede că Alexei Lungu şi-a susţinut conferinţa de presă în aceeaşi sală în care ieşea în faţa jurnaliştilor şi oligarhul Plahotniuc. Şi analiştii politici au sesizat implicarea fostului lider democrat.  

ANDREI CURĂRARU analist politic: „Vedem o mișcare coordonată de regrupare a forțelor afiliate cu Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, în sensul în care ele încearcă să-şi găsească o nouă identitate şi testează terenul să vadă care identitate le poate da o plus valoare mai mare. Or legătura dintre domnul Lungu şi domnul Şor cred că este mai puţin de 2 strângeri de mână.”

Alexei Lungu este un jurnalist care a lucrat, de-a lungul anilor, în televiziuni afiliate politic lui Vlad Plahotniuc, Igor Dodon şi Ilan Şor. Până a se lansa în politică, Lungu modera talkshow-ul Puls de la Orizont TV. Tot el a organizat şi o serie de proteste după ce, anul trecut, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a suspendat licenţa de emisie pentru şase posturi de televiziune. Analiştii politici spun că prin crearea unor noi lideri, fugarul Ilan Şor încearcă să se menţină la putere, mai ales în ajunul campaniei electorale.

VICTOR JUC analist politic: „Este preluat un partid şi schimbat puţin titlu sau oamenii dintr-un partid interzis se unesc în alt partid. Cei care au fost interziși prin lege că nu au dreptul pentru o perioadă de timp să participe la alegeri vor participa dar din umbră, fiind în calitate de consultați sau figuri neformale, iar alte persoane desigur că se regăsesc mai ales în condițiile în care partidul ŞOR este bine asigurat din punct de vedere financiar, de peste hotare, şi sunt identificate alte persoane pentru un provizorat, ca apoi fruntașii partidului să revină atunci când le permite legea.”

La sfârșitul lunii iunie, după declararea neconstituționalității Partidului Șor, liderii formaţiunii spuneau că au mai multe formule prin care vor rămâne în viaţa politică. A fost creat şi aşa-numitul Bloc politic ŞOR. Şi Partidul “Renaștere” este considerat un satelit al Partidului “ȘOR”. Liderul acestei formaţiuni este Serghei Mișin care a participat la multe proteste organizate de formaţiunea scoasă în afara legii. Ba chiar, “Renaştere” s-a ales şi cu patru deputați, foşti socialiști.  E vorba de Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi. Înainte de a părăsi Blocul Comuniştlor şi Socialiştilor, Bolea și Suhodolski au mers la Tel-Aviv, unde au avut o întrevedere cu Ilan Șor. Şi zeci de consilieri locali sau raionali și primari au plecat din PSRM şi s-au alăturat partidului “Renaştere”, iar acest caz a devenit obiectul unei investigații penale. La sfârşitul săptămânii trecute, au fost perchiziţii la Ocniţa. Soțul deputatului Irina Lozovan a fost prins în flagrant, cu 30 de mii de dolari, în timp ce încerca să mituiască primarul socialist al orașului Ocnița astfel încât acesta să adere la Partidul “Renaștere”.

#partidul_ŞOR #partidul_Șansă #partidul_Renaștere #Ilan_Șor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button