Politică

Andrei Năstase se vrea președinte al Republicii Moldova: a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale

Fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din acest an. Ar urma să participe la scrutin în calitate de candidat independent, transmite sursa

La emisiunea Rezoomat de la Rlive TV, Năstase a fost întrebat dacă urmează să revină în politică și dacă intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.

„Nu aș mai fi ieșit în spațiul public dacă în Republica Moldova lucrurile ar fi mers bine. (…) Urmare a mai multor discuții purtate în țară și în străinătate, și culminate cu întâlnirea pe care am avut-o duminică cu mai mulți simpatizanți și susținători ai mei, am decis că voi candida la alegerile prezidențiale din acest an ca și independent. Bineînțeles, nu fără suportul tuturor celor care au fost alături de mine pe parcursul anilor, suportul celor care au rămas dezamăgiți de guvernarea actuală”, a comunicat Năstase.

Întrebat cine îl va ajuta în procesul de colectare a semnăturilor pentru înregistrarea la Comisia Electorală Centrală, el a răspuns: „Tocmai asta este și menirea grupului de inițiativă pe care l-am constituit duminica trecută. (…) Grupul de inițiativă este un grup de sprijin al candidaturii mele pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, un grup care va strânge semnăturile necesare pentru scrutinul din octombrie”.

Năstase a precizat că din grupul de inițiativă fac parte persoane care „fie s-au regăsit sau nu pe platforma politică (nota red. Platforma DA)”. „Ceea ce mă bucură foarte și foarte mult este că pe lângă cei cu care am început niște ani an urmă au venit și oameni noi”, a menționat el.

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu. A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM. Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

***

Cetățenii Republicii Moldova își vor alege președintele în toamna acestui an.

Președinta Maia Sandu a anunțat oficial că va candida pentru un nou mandat. Va candida la alegerile prezidențiale și fostul ministru de Externe în cabinetul de miniștri condus de democratul Pavel Filip, Tudor Ulianovschi. Fostul primar de Bălți Renato Usatîi a admis că și-ar putea înainta candidatura. În martie 2024, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, nu excludea că ar putea candida la funcția de președinte al țării. Totuși, o decizie în acest sens ar urma să fie luată doar în cadrul partidului pe care îl conduce – Mișcarea Alternativa Națională. Liderul socialiștilor Igor Dodon ar fi gata să-l susțină pe ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat unic a „4-5 forțe de opoziție”, la alegerile prezidențiale. Totuși, Dodon a spus că socialiștii încă caută cu alte „2-3-4 partide un candidat”. Fostul premier Ion Chicu, lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, intenționează să participe la următoarele alegeri prezidențiale însă a adăugat că decizia finală aparține consiliului politic național al partidului.

#Năstase #Moldova #alegeri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button