Analize și opinii

Antisemitismul și Rusia sunt prieteni încă din epoca sovietică

Un eveniment șocant a avut loc în Makhachkala, capitala Daghestanului rusesc. Localnicii au început să distrugă aeroportul pentru a “găsi evrei” într-un avion sosit din Israel. Scenele condamnabile s-au derulat sub ochii lumii, în timp ce o mulțime de daghestanezi cerea expulzarea cetățenilor evrei din republică. Se pare că pasiunile naționaliste au atins un asemenea nivel încât chiar și pașapoartele pasagerilor din mașini au fost verificate în căutarea cetățenilor israelieni. Evreii au fost căutați chiar și în turbinele avionului. Și toate acestea s-au întâmplat într-o țară care se presupune că “plânge” victimele Holocaustului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În Telegram, în ajunul incidentului, circulau apeluri pentru a se aduna la aeroport înainte de sosirea avionului de la Tel Aviv. Revoltații au strigat sloganuri antisemite, iar securitatea aeroportului nu a reușit să împiedice mulțimea să atace și să pătrundă pe pista de aterizare a aeroportului. Așa-zișii ofițeri de ordine publică au cerut “ordine”, dar nu i-au dispersat în niciun fel pe radicali. Au existat chiar și cazuri de focuri de armă.

Înainte de incidentul de la aeroport, acțiuni antisemite au avut loc în mai multe regiuni din sudul țării. Au fost difuzate “cereri” care sugerau evacuarea evreilor din Karachay-Cherkessia. Cinci sute de persoane au cerut ca guvernul provincial “să scape de evreii care trăiesc în regiune pentru că alți evrei luptă în Israel pentru țara lor”, a relatat presa rusă cu o zi înainte. În Nalchik (Kabardino-Balkaria), șantierul de construcție al unui centru cultural evreiesc a fost incendiat. Pe perete, persoane necunoscute au scris “Moarte iudeilor”. “Yahud” înseamnă “evreu” în arabă. Locuitorii din Khasavyurt s-au adunat în apropierea hotelului din cauza zvonurilor conform cărora “refugiați din Israel” s-ar fi stabilit acolo.

După amenințarea cu pogromuri, a apărut un semn care spunea că în hotel nu locuiesc evrei și că nu au voie să intre. Această agresiune antisemită, care este în plină desfășurare în Rusia, este o expresie a xenofobiei de lungă durată din Rusia. În contextul presupusei “denazificări” a Ucrainei de către Rusia, ceea ce s-a întâmplat este o dovadă a poziției antisemite a statului, ceea ce dă naștere la indignare și acuzații grave. Pentru Kremlin, tot ceea ce ține de xenofobia care se transformă în șovinism față de alte națiuni este o tactică cunoscută.

Vorbind despre antisemitismul din Rusia, ne putem aminti că, chiar și după cel de-al Doilea Război Mondial și evenimentele Holocaustului, nu trecuseră nici măcar câțiva ani, iar pogromurile evreiești și represiunea evreilor acaparau în mod activ orașele atât din Rusia, cât și din alte republici care au fost forțate să facă parte din URSS. În acea perioadă, cazurile de antisemitism erau cele mai mari pe teritoriul RSFSR. În alte republici, politica antievreiască era forțată, deoarece toate ordinele veneau “de sus”, adică de la Moscova.

Desigur, mai aproape de anii ’70, astfel de practici au încetat complet, dar s-au transformat în “glume” xenofobe constante și insulte la adresa evreilor. Prin urmare, faptul că guvernul rus a ignorat complet pogromurile evreiești până la evenimentele din Makhachkala nu este surprinzător. Abia pe data de 30 a fost înființat un sediu operațional pentru a face față situației, dar acesta funcționează foarte prost. Și, bineînțeles, după ce au realizat, în sfârșit, surprizele generale ale situației (la urma urmei, Rusia a susținut întotdeauna că, în mod presupus, “respectă” toate națiunile), slujitorii Kremlinului au început să acuze pe toată lumea de răspândirea sentimentelor antisemite.

Și este evident că propaganda rusă a găsit vreo “urmă ucraineană” în ceea ce s-a întâmplat, ceea ce sună absolut ridicol, întrucât de la 7 octombrie Ucraina nu a renunțat nici măcar o dată la sprijinul său pentru Israel, iar populația țării, atât online, cât și în lumea reală, își manifestă deplina solidaritate cu poporul israelian. Comparând politica rusă cu cea a Germaniei lui Hitler, este clar că există o amenințare reală ca șefii mai multor republici din sud să susțină pogromuri evreiești similare cu cele care au avut loc în anii 1920 și 1930.

În ciuda indignării mondiale generalizate și a apelurilor la “niciodată mai mult”, Rusia continuă să amenințe lumea. Există îngrijorări serioase cu privire la faptul că rușii favorizează ideologia nazistă, care reprezintă o amenințare la adresa stabilității mondiale. Cum vor evolua evenimentele în continuare, timpul ne va spune. Cu toate acestea, antisemitismul din Rusia nu va deveni cu siguranță mai puțin antisemit. În acest context, guvernul Israelului a promis deja că va oferi Kremlinului un fel de răspuns după ce se va încheia operațiunea antiteroristă din Gaza.

#Rusia#antisemitism#evrei#ideologie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button