Război în Ucraina

Armata ucraineană contraatacă în direcția Pokrovsk

Armata ucraineană a început să desfășoare contraatacuri în direcția Pokrovsk, după ce a ținut în rezervă patru sau cinci brigăzi. Aceste unități ucrainene, care sunt bine echipate și nedeteriorate, au reușit să încetinească înaintarea rusă, reducând șansele Rusiei de a prelua controlul asupra acestui oraș strategic, relatează sursa.

Armata a 2-a combinată rusă, compusă din zeci de regimente și brigăzi, depășește de patru ori forțele ucrainene din zona Pokrovsk. Ucrainenii au fost forțați să se retragă de-a lungul axei Pokrov încă de la jumătatea lunii februarie, după ce rușii au rupt apărarea la Avdiivka, la capătul de est al acestei axe.

Publicația americană Forbes menționează că unele dintre rezervele ucrainene au fost trimise acum să apere ultima linie de tranșee și orașele fortificate, aflate la 8-9 kilometri de Pokrovsk. Un blogger rus a raportat că „forțele armate ucrainene au început să contraatace”, ajutând la stabilizarea liniei frontului.

Rusia încetinește ofensiva în apropierea Pokrovsk

Ritmul avansului rusesc în regiunea Pokrovsk a scăzut semnificativ în ultima săptămână. Conform datelor OSINT DeepState, rușii au cucerit doar 10 km pătrați de teritoriu, comparativ cu cele 73 km pătrați din săptămâna precedentă. Strategia Ucrainei de a devia trupele rusești pare să funcționeze, potrivit comandantului ucrainean Oleksandr Sîrski.

În același timp, Ucraina a reușit să recâștige controlul asupra unor localități precum Nelepovka, iar analizele Institutului American pentru Studierea Războiului (ISW) arată că ucrainenii au restabilit poziții și în zonele Galiținovka și Mihailovka, aflate la sud-vest de Pokrovsk.

Situația pe frontul din Ugledar

Deși avansul rusesc în Pokrovsk a încetinit, armata rusă a accelerat ofensiva în zona Ugledar, cucerind 45 km pătrați în cinci zile. Ministerul rus al Apărării a raportat capturarea satului Precistovka, iar analiștii ISW susțin că această ofensivă are scopul de a crește presiunea în partea de vest a regiunii Donețk, pentru a sprijini progresul rusesc în direcția Pokrovsk.

#Pokrovks #Ucraina #razboi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button