Societate

Astăzi de Ziua Leului moldovenesc, Banca Națională pune în circulație monede jubiliare și comemorative. Care sunt acestea

Pe 29 noiembrie, în ziua aniversării a 28-a a leului moldovenesc, Banca Națională a Moldovei pune în circulație patru monede jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic. Sursă.

Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău” este completată cu o monedă comemorativă dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri – poet, dramaturg, folclorist, om politic, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea. Moneda este confecționată din aur. Are valoarea nominală de 100 lei și un tiraj de 150 de unități.

O altă monedă comemorativă este din argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, și va completa seria de monede „Personalități”. Moneda este consacrată aniversării a 150-a de la nașterea lui Nicolae Iorga – istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, om politic. Moneda este emisă într-un tiraj de 250 de unități.

Seria „Știință și inovare” este suplimentată cu o nouă monedă jubiliară din argint, dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Eugen Coșeriu – lingvist român de notorietate universală, filosof al limbajului, scriitor, poet, critic de artă, profesor universitar, membru de onoare al Academiei Române, unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX. Moneda are valoarea nominală de 50 de lei și este bătută într-un tiraj de 200 de unități.

Seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova” este completată cu o monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, care reprezintă „Popâlnicul nobil (Hepatica nobilis Mill)” – o specie de plantă ocrotită prin lege și inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Moneda are un tiraj de 300 de unități.

Monedele jubiliare și comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română și engleză, semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei. Acestea se comercializează prin intermediul băncilor licențiate.

Leul moldovenesc a fost introdus în circulație pe 29 noiembrie 1993.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button