Societate

Atenție la nitrați! Ce trebuie să facem înainte de a consuma fructele și legumele. Recomandările ANSP

În plină vară, când tarabele abundă de fructe și legume de sezon, medicii de la Agenția Națională de Sănătate Publică atenționează oamenii asupra nivelului de nitrați din acestea. Pe lângă aportul de vitamine și beneficiile incontestabile pe care le are consumul produselor vegetale, acestea pot prezenta și anumite riscuri dacă au un conținut sporit de nitrați. În acest context, ANSP vine cu un șir de recomandări pentru populație, transmite sursa.

Potrivit specialiștilor, este extrem de importantă alegerea corectă a fructelor și legumelor, pentru că nu întotdeauna cele mai mari și frumoase sunt și cele mai sănătoase. ANSP recomandă achiziționarea produselor vegetale doar din locuri autorizate, precum și verificarea certificatului de inofensivitate dacă sunt suspecții referitoare la calitate.

Un alt aspect foarte important este reducerea cantității de nitrați din fructe și legume. Astfel  produsele vegetale trebuie bine curățate și decojite, pentru că anume în coajă se atestă ce mai mare concentrație de nitrați. 

Un alt sfat dat de specialiști menținerea în apă rece timp de 1,5-2 ore înainte de a fi preparate, În apă se mai poate adăuga suc de lămâie, care ajută la neutralizarea nitraților.

Nitrații reprezintă săruri ale acidului azotic, care se află în mod natural în toate tipurile de sol și ajută planta să crească, alimentându-i rădăcinile și contribuind astfel la creșterea și dezvoltarea fructelor și legumelor. Ținând cont de aceste proprietăți, în unele cazuri, pentru a obține o recoltă mai bogată, un aspect mai frumos al fructului, unii producători adaugă îngrășăminte în exces, fapt ce se poate solda cu un conținut sporit de nitrați în produsul final. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sunt stabilite anumite cantități zilnice maxime care sunt inofensive pentru organism, iar ceea ce depășește doza zilnică de nitrați este de 3,7 mg la 1 kg greutate corporală și, respectiv, nitriți – 0,2 mg/kg, poate provoca diferite afecțiuni sau dereglări ale stării de sănătate. 

Intoxicația cu nitrați poate determina tulburări ale sistemului nervos, care se manifestă prin somnolență, slăbiciune, dureri de cap și amețeli. De asemenea, pot apărea tulburări ale sistemului cardiovascular și cel respirator. Pe termen lung, pot apărea tulburări de metabolism și scăderea imunității.

#nitrați #fructele #legumele #ANSP

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button