Război în Ucraina

Autoritățile Republicii Moldova vor să permită prezența militarilor străini în țară

Autorităţile moldoveneşti pregătesc proiecte de lege, care ar permite introducerea în ţară a unui contingent străin cu arme. Opoziţia a dorit să excludă aceste proiecte de lege de pe ordinea de zi a parlamentului, a declarat Vadim Fotescu, deputat din partidul Şor.

“Ne propunem excluderea de pe ordinea de zi a proiectelor care sunt total contrare neutralității Republicii Moldova și permit introducerea pe teritoriul țării a unui contingent armat de specialiști străini cu armele lor. Cerem autorilor acestor proiecte să le retragă”, a spus Fotescu.

Este vorba despre inițiativa guvernului de modificare a Legii frontierei de stat și a legii privind procedura folosirii forței fizice, mijloacelor speciale și a armelor de foc.” În special, legea frontierei de stat va include o clauză în care se va preciza că reprezentanții forțelor militare de peste hotare să poată să importe, să poarte și să folosească arme pe teritoriul Republicii Moldova în scopuri de protecție.

Inițiativa lui Foteku a fost susținută de doar 29 de deputați din opoziție, PAS s-a opus.

Ministerul Apărării a explicat că aceste modificări sunt necesare pentru patrule comune de frontieră cu Poliția Europeană de Frontieră și Garda de Coastă. Conform Constituției Republicii Moldova, republica are un statut neutru, dar din 1994 țara cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button