Internaţional

Autoritățile venezuelene l-au declarat pe Nicolas Maduro câștigător al alegerilor prezidențiale. Opoziţia nu este de acord cu rezultatele calculelor

Șeful Consiliului Electoral Național al Venezuelei, Elvis Amoroso, a declarat că Nicolas Maduro a câștigat 51,2% din voturi la alegerile prezidențiale din țară, înaintea candidatului opoziției, fostul diplomat în vârstă de 74 de ani, Edmundo Gonzalez, care a avut 44,2% din voturi. Associated Press scrie despre asta.

Potrivit lui Amoroso, aceste calcule se bazează pe procesarea a 80% din protocoale. Cu toate acestea, rezultatele oficiale ale votului nu au fost încă publicate de comisia electorală, care este controlată de susținătorii lui Maduro.

Oficialii opoziției au spus că nu pot verifica rezultatele – au avut acces la doar 30% din datele de vot care trebuie puse la dispoziție pentru verificare. Potrivit calculelor lor, Gonzalez l-a învins pe Maduro în 30% din secțiile de votare. Datele exit poll de la compania americană Edison Research, citată de Bloomberg, arată că Gonzalez a câștigat cu peste 30 de puncte procentuale. În plus, întârzierea de șase ore în publicarea rezultatelor după închiderea urnelor i-a determinat pe reprezentanții opoziției să se îndoiască de transparența numărării voturilor.

După încheierea votării, Edmundo Gonzalez le-a cerut susținătorilor să rămână la secțiile de votare, protejându-și voturile, până când comisiile vor fi prezentate cu protocoalele. „Rezultatele sunt de netăgăduit. Țara a ales schimbări pașnice”, a scris el după ce a rezumat rezultatele preliminare.

În calitate de observatori independenți la alegeri, a existat o mică misiune de observatori de la Centrul American Carter, care intenționează să publice rezultatele preliminare abia pe 30 iulie. Misiunea ONU a observat și votul, dar, după cum scrie Bloomberg, conform tradiției, nu își va prezenta concluziile.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut transparență în numărarea voturilor. „Avem serioase îngrijorări că rezultatul anunțat nu reflectă voința sau vocile poporului venezuelean”, a spus Blinken (așa cum este citat de AP).

Maduro însuși a ținut deja un scurt discurs, spunând că Venezuela are un sistem electoral cu „niveluri foarte ridicate de încredere, securitate și transparență”. Dacă va câștiga alegerile, Maduro va fi ales pentru al treilea mandat prezidențial consecutiv pentru încă șase ani.

#Venezuela #Maduro #rezultat #alegeri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button