Analize și opinii

Avem nevoie de diplomație?

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă, întreaga lume a urmărit intens cum evoluează situația. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut mai multe declarații în cele șase luni de război, cu scopul de a-l chema pe Vladimir Putin la negocieri bilaterale directe. Prima încercare a avut loc la o săptămână după 24 februarie. Nu a existat nicio reacție din partea Rusiei, cu excepția insultelor directe la adresa reprezentanților autorităților ucrainene. Fiecare pledoarie cu privire la asigurarea unui coridor verde pentru evacuarea locuitorilor din orașele și satele din regiunile ocupate Kiev, Sumy și Cernăuți a fost percepută cu dificultate. Propaganda rusească s-a dezlănțuit doar în brutalitatea armatei sale. Încercările de a ajunge la un consens în negocierile cu reprezentanții celor două părți nu au avut succes.

Datorită platformei diplomatice din Turcia, cu sprijinul președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ucraina a reușit să obțină de-ocuparea teritoriilor din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumy. Cu toate acestea, nu a existat nici o încetare a focului sau retragerea trupelor din sudul și estul Ucrainei. Atacurile teroriste și atacurile ulterioare asupra zonelor civile ale orașelor au dovedit încă o dată imposibilitatea de a ajunge la un acord diplomatic cu Rusia. Și a fost cineva surprins de bombardarea portului Odesa după obligațiile impuse Moscovei de a asigura transportul în siguranță al cerealelor ucrainene? Dar delegația rusă a convins personal comunitatea internațională să prevină atacurile armatei sale asupra navelor și portului.

Recent, din cauza amenințării reprezentate de trupele de ocupație rusești pe teritoriul ZNPP, experții au început să vorbească despre posibilitatea unor negocieri directe între liderii celor două țări pentru a rezolva situația. Potrivit unor surse neoficiale, pe 18 august au fost primite informații despre disponibilitatea lui Vladimir Putin de a discuta direct cu Vladimir Zelenski. Cât de exacte sunt aceste informații este ghicitul oricui, dar se poate presupune că, din cauza situației actuale de la Kremlin, ar putea avea în continuare intenția de a relua procesul de negociere. Cu toate acestea, o astfel de oportunitate nu poate consola pe nimeni, deoarece astăzi Rusia nu este pregătită din punct de vedere moral să-și recunoască public înfrângerea. În plus, Vladimir Putin nu vrea să oprească războiul, ci să-și cumpere timp pentru o răzbunare mitică.

 Întâlnirea președintelui Turciei, a secretarului general al ONU cu Volodimir Zelenski la Lviv a arătat că continuarea războiului și amenințarea nucleară cauzată de bombardamentele trupelor ruse ale ZNPP perturbă foarte mult comunitatea mondială. Întâlnirea a durat 40 de minute. Experții au sugerat că Recep Tayyip Erdogan și Antonio Guterres vor să-i ofere președintelui Ucrainei să încerce să „negocieze” cu Vladimir Putin. Acest lucru implică, în primul rând, „a face concesii teritoriale”. Este chiar ridicol că, după atât de mult timp, cineva ar putea avea ideea că Volodimir Zelenski va merge pentru așa ceva. Poporul ucrainean nu va permite ca acest lucru să se întâmple. După întâlnire, Volodimir Zelenski a declarat oficial că Ucraina nu va face niciodată concesii teritoriale, iar negocierile directe cu Vladimir Putin sunt posibile numai după retragerea tuturor trupelor ruse dincolo de frontierele de stat desemnate de dreptul internațional. Cu toate acestea, partea turcă nu își pierde speranța pentru o posibilă modalitate diplomatică de soluționare a conflictului militar. Având în vedere poziția ambivalentă a Turciei, nimeni nu poate spune exact de ce are nevoie de ea. Se poate presupune că principalul lucru astăzi pentru Recep Tayyip Erdogan este să-și protejeze sfera de influență, controlul asupra resurselor energetice și alimentare ale țării sale. Acesta este motivul pentru care Turcia joacă două jocuri de șah simultan.

Probabil, Rusia chiar încearcă să găsească opțiuni pentru a-și „vărsa” statutul într-o situație în care nimic altceva decât cruzime și amenințări la adresa securității mondiale nu pot face nimic. În luna ianuarie deja aparent îndepărtată a acestui an, propagandiștii ruși au strigat în unanimitate despre capturarea Kievului în 3 zile, despre victoria lor necondiționată. În prima dată după invazia la scară largă, Moscova a desemnat obiectivele „operațiunii sale militare speciale” – „salvarea” locuitorilor din Donbass de la miticul „regim de la Kiev” și așa-numiții „neo-naziști ucraineni”. Acum, Rusia își târăște rușinos coada, încercând să răsucească la maxim toate pârghiile de presiune și amenințări, pentru a nu cădea cu fața în jos în noroi după tot ceea ce a făcut. Iar Ucraina nu va mai avea niciodată încredere într-un astfel de „vecin”. Poziția autorităților ucrainene și a poporului de astăzi și până la victorie va suna monofonic – fără trădări și capitularea teritoriilor lor ocupantului rus.

#diplomație #Rusia #Ucraina #Recep_Tayyip_Erdogan

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button