Analize și opinii

Blocajele la frontierele ucrainene continuă

În timp ce problema blocării frontierei polono-ucrainene a fost rezolvată temporar, transportatorii slovaci, sub pretextul „grijii pentru economia națională”, au început să blocheze în mod activ frontiera cu Ucraina. La 11 decembrie, transportatorii maghiari li s-au alăturat. Aceștia au început să manifesteze la graniță începând cu ora 11.00, dar Serviciul de stat al poliției de frontieră din Ucraina a declarat că nu se așteaptă ca aceștia să blocheze complet punctele de control.

Asociația transportatorilor rutieri maghiari (MKFE) a avertizat cu privire la intențiile acestora. Acum, demonstrația lor se desfășoară doar la punctul de control de frontieră „Zagony – Chop”, similar cu „ceea ce au făcut șoferii polonezi și slovaci”. Transportatorii maghiari spun că scopul protestului ar fi acela de a atrage atenția Comisiei Europene și guvernului ungar asupra „consecințelor grave pe piață” ale acordului cu Ucraina privind liberalizarea parțială a transportului rutier de marfă, care „a pus multe întreprinderi maghiare într-o situație critică”.

Manipulările, după cum putem vedea, nu le schimbă conținutul. Formularea cererilor rămâne aceeași. S-a observat deja de mai multe ori că transporturile ucrainene nu au pus „în genunchi” economiile Poloniei, Slovaciei și, cu atât mai puțin, ale Ungariei. Aceasta din urmă, în principiu, nu cheltuiește prea mult pentru nevoile refugiaților ucraineni sau pentru ajutor umanitar. PIB-ul celor trei țări a crescut doar în ultimii doi ani, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Dintre țările menționate, Ungaria revendică adesea cea mai pro-rusă narațiune, datorită premierului Orban, care continuă să mențină relații strânse cu Kremlinul.

În cazul Slovaciei, blocajele de astăzi sunt, de asemenea, de înțeles, deoarece au început tocmai după ce premierul Fico și-a primit mandatul. Unele „probleme economice”, presupus legate de transportatorii ucraineni, au fost, de asemenea, reamintite doar sub conducerea sa. În cazul Poloniei, situația este mai complicată și cu mai multe fațete. Moscova cheltuiește sume uriașe de bani pentru organizațiile pro-ruse și pentru personaje precum Mekler, autorul protestelor poloneze. Cu toate acestea, cele trei situații au un lucru în comun – lipsa de popularitate a unor astfel de blocaje din partea cetățenilor din cele trei țări, dar și din partea majorității actorilor economici de pe scena națională.

În timp ce Ungaria, Slovacia și Polonia continuă să își poată dezvolta economiile în condiții pașnice, Ucraina trebuie să supraviețuiască pe frontul militar și economic. Este absurd să spunem că orice permis pentru transportatorii ucraineni a avut un „impact major” asupra afacerilor celor trei țări. În cele din urmă, nu afacerile sunt cele care suferă cel mai mult, ci armata ucraineană, care nu poate aștepta un ajutor în timp, favorabil Kremlinului.

Și aș vrea să vă reamintesc că în România, prin care trece și o mare parte din traficul ucrainean, nimeni nu a blocat frontiera. În România există astăzi mai puțină influență pro-rusă și tot felul de agenți ai Kremlinului decât în Polonia, Slovacia și, mai ales, Ungaria. În concluzie, am dori să vă reamintim că tocmai din cauza suspiciunii și a orientării antiucrainene a unor astfel de evenimente, Comisia Europeană a atras atenția asupra a ceea ce se întâmplă, fără a vedea motive economice reale ale situației.

#blocaje#frontieră#transportatori

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vizualizări: 6