Război în Israel

Bombardamentele în Rafah se intensifică în ciuda armistițiului. Netanyahu anulează o vizită în SUA

Război în Israel ziua 173. Echipa de negociere a Israelului a părăsit Doha, capitala Qatarului, întrerupând negocierile pentru un armistițiu. Delegația israeliană a dat vina pentru acest impas în care au intrat discuțiile, pe Hamas. Israelul și-a rechemat negociatorii de la Doha. Oficialii de la Tel Aviv sunt de părere că negocierile mediate în vederea unui armistițiu în Gaza sunt „într-un punct mort”. Delegația israeliană dă vina pe Hamas ale căror cereri sunt exagerate, conform unui oficial israelian de rang înalt, potrivit Reuters, scrie sursa.

Un oficial israelian, apropiat al șefului Mossad, care conduce negocierile, l-a acuzat pe liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, că a sabotat negocierile de armistițiu. El l-a acuzat pe șeful palestinian că încearcă să escaladeze acest război în timpul Ramadanului.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Hamas a făcut cereri „iluzorii”. În opinia sa acest lucru arată că palestinienii nu sunt interesați de un acord. La Tel Aviv, o mulțime de aproximativ 300 de membri ai familiilor ostaticilor și susținători ai acestora au cerut un acord pentru eliberarea prizonierilor. Unii s-au închis în cuști în semn de protest, ținând pancarte cu fotografii ale celor dragi lor.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere o încetare imediată a focului și eliberarea tuturor ostaticilor. Rezoluția a fost luată în condițiile în care Statele Unite s-au abținut. Acest lucru arată că există o nemulțumire la Washington față de modul în care este purtat războiul. În replică, premierul Benjamin Netanyahu a anulat o vizită israeliană în Statele Unite. Delegația israeliană la Washington trebuia să discute cu președintele Biden detalii ale viitoare operațiuni la Rafah. Iar analiștii politici consideră că este o dovadă a adâncirii crizei din relațiile israeliano-americane.

Armata israeliană a confirmat că l-a „eliminat” pe numărul trei în ierarhia aripii armate a grupării teroriste Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam. Este vorba despre Marwan Issa care a fost omorât într-un atac în Fâşia Gaza, relatează AFP. Marwan Issa este considerat „unul dintre organizatprii masacrului den la 7 octombrie”.

Ministrul Securității Naționale din Israel, Itamar Ben-Gvir, l-a acuzat pe președintele Biden că „sprijină tacit inamicii Israelului”, inclusiv liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar și congresmanul democrat Rashida Tlaib, relatează The New York Times. „În prezent, Biden preferă linia lui Rashida Tlaib și Sinwar liniei lui Benjamin Netanyahu și Ben-Gvir”, a spus el pentru NYT. „M-aș fi așteptat ca președintele Statelor Unite să nu ia linia lor, ci să o ia pe a noastră.”

Hezbollah a promis că va riposta unui atac israelian din sudul Libanului, care a ucis cel puțin șapte persoane. „Afirmăm categoric și inevitabil că această agresiune nu va trece fără răspuns și pedeapsă”, a spus Hezbollah, potrivit presei an-Nahar din Liban. Atacul israelian din zona al-Habbariyeh din sudul Libanului a ucis șapte salvatori într-un „centru de urgență”, potrivit unui oficial al grupului politic și armat libanez al-Jamaa al-Islamiya.

#Israel #război #SUA

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button