Analize și opinii

Campania prezidențială din Republica Moldova, periclitată de Rusia

În ajunul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea loc în toamna acestui an, președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un al doilea mandat. Principalul ei rival este fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, asociat la Kremlin. Potrivit sondajelor sociologice realizate în decembrie 2023, Sandu are mai multă susținere în rândul cetățenilor. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că Rusia va renunța la încercările sale de a răsturna regimul politic democratic și proeuropean din Republica Moldova. Alegerile municipale din 2023 au demonstrat că Moscova este gata să ofere orice asistență criminală lobby-ului său pro-rus din Moldova pentru a arunca țara de pe calea dezvoltării și a integrării europene ulterioare, subjugându-se din nou.

De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Maia Sandu, precum și diferite agenții de aplicare a legii și de securitate, au raportat că încercările de destabilizare a situației politice din țară de către Kremlin au fost înregistrate din ce în ce mai des.

În urma anunțului că va candida pentru un al doilea mandat, Maya Sandu a avertizat din nou cu privire la posibilele încercări ale Rusiei de a destabiliza situația din țară, în special folosind teritoriul Transnistriei ocupate, unde au avut loc recent „exerciții” nesancționate de ruși. În declarația sa din 13 ianuarie, Sandu a reiterat că Rusia încearcă de foarte mult timp să influențeze situația politică din Moldova, astfel că lupta împotriva acestui lucru în țară continuă.

Împreună cu cetățenii și instituțiile statului, Moldova ia măsuri pentru a contracara tentativele de destabilizare. Sandu a subliniat necesitatea de a fi conștienți de riscuri și de a avertiza cetățenii cu privire la posibilele pericole. De asemenea, ea și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul României și al comunității internaționale: „Știm că în această primăvară, Rusia își va relua acțiunile pentru a încerca să destabilizeze situația”.

Anterior, Institutul pentru Studiul Războiului a raportat că Rusia, prin intermediul Transnistriei, pe care o ocupă, dezvoltă informații și condiții militărești pentru o posibilă operațiune de destabilizare a Republicii Moldova. Acest lucru este marcat de o creștere a tensiunii și de intensificarea acțiunilor Rusiei în regiune.

Alegerile din Moldova, care vor avea loc în această toamnă, sunt foarte importante pentru viitorul țării, precum și pentru organizarea ulterioară a referendumului privind aderarea Moldovei la UE. În patru ani, integrarea europeană a Republicii Moldova a fost intensificată cu succes și a dat deja rezultate, Comisia Europeană anunțând oficial, în decembrie, că se pregătește să înceapă procesul de negociere pentru aderarea țării la Uniune.

Operațiunile hibride de influență și amenințările din partea rf indică o creștere a tensiunilor la nivelul relațiilor bilaterale, precum și a instabilității în întreaga regiune. Acest lucru ar putea avea cu siguranță un impact negativ asupra viitorului peisaj politic al Republicii Moldova. Ne așteptăm la evoluții în lunile următoare, urmărind modul în care guvernul va face față noilor provocări și amenințării rusești, mai ales că Chișinăul este reticent în a permite ambasadei rusești să organizeze votul în cadrul „realegerilor” rusești, deoarece acest proces ar putea provoca, de asemenea, destabilizare și provocări din partea Rusiei.

#alegeri #Moldova #prezidentiale

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button