Război în Ucraina

Ce țară va putea Republica Moldova de un posibil atac?

Fostul ministru al Apărării al R. Moldova, Anatol Șalaru, susține că Republica Moldova și Ucraina trebuie să fie parte a acceleași „arhitecturi de securitate”.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, unde a precizat că Ucraina ar fi singura țară care ar putea să ne apere în cazul unei invazii ruse în R. Moldova, transmite sursa.

„Nu numai că din punctul de vedere al parcursului european noi suntem legați de Ucraina, dar noi trebuie să facem parte din aceeași arhitectură de securitate. Noi trebuie să ne integrăm din acest punct de vedere cu Ucraina. Haideți să admitem imposibilul că astăzi Rusia atacă R. Moldova, face o invazie în R. Moldova, cine ne va apăra pe noi? Eu sunt sigur, și dvs la fel, toți știu că și NATO și ONU și toate instituțiile internaționale vor apela la arma lor favorită și cea mai serioasă, își vor exprima îngrijorarea cu privire la atacul Rusiei asupra R. Moldova. Dar unica țară care ne va putea apăra va fi Ucraina și ucrainenii ne spun asta: noi vom veni să ne dăm viața pentru voi, pentru că noi înțelegem că dacă Rusia ocupă R. Moldova va fi rău pentru toată Europa, dar în primul rând pentru ucraineni. Noi astăzi suntem foarte importanți pentru ucraineni”, a declarat ex-ministrul Apărării în platoul TVR Moldova.

Șalaru a precizat că probabilitatea unei invazii rusești într-o țară membră a Alianței Nord Atlantice (NATO) este mai puțin probabilă.

„Este puțin probabil ca Rusia să atace astăzi o țară membră NATO, nu are cum. Ați văzut cum s-a liniștit Putin cu centrala nucleară de la Zaporojie când și englezii și americanii au spus că va fi activat articolul 5 fiindcă o explozie nucleară la acestă centrală atomică ne va afecta pe toți. Atunci vom considera ca un atac asupra noastră. Și s-a potolit Putin. Iar americanii au spus, dacă va fi un atac nuclear, vei fi omorât primul”, a punctat fostul ministru.

În context, jurnalistul român din Bucovina, Marin Gherman, a spus că nu poate fi vorba de încheierea unui acord de pace cu Federația Rusă în condițiile în care ambele state vorbesc de victorie.

„Din păcate nu suntem deloc aproape de pace pentru că pacea în momentul de față reprezintă compromisuri, dar nici Rusia, nici Ucraina, din punctul meu de vedere nu sunt pregătite să le facă. Când ambii vorbesc de victorie înseamnă că vor înfrângerea celeilalte părți. Cam așa mi se pare mie situația”, a menționat jurnalistul român din Bucovina, Marin Gherman.

#război #Ucraina #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button