Internaţional

Ce urmează pentru Cecenia după ce Kadîrov s-a declarat grav bolnav?

Publicația de știri independentă Novaya Gazeta Europe a raportat luni că Ramzan Kadîrov, liderul puternic al Ceceniei, trăiește de mai bine de cinci ani cu o boală potențial fatală, ceea ce a determinat Kremlinul să înceapă să lucreze la un plan pentru un transfer de putere controlat, scrie sursa.

În prima parte a investigației sale privind peisajul politic din republica din Caucazul de Nord, Novaya Gazeta Europe a detaliat numeroasele spitalizări ale lui Kadîrov, în vârstă de 47 de ani, pentru presupusa necroză pancreatică și modul în care atât echipa de PR a acestuia, cât și cea a Kremlinului au încercat să ascundă starea de sănătate a liderului cecen care se deteriorează rapid.

De asemenea, publicația l-a numit pe generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul unității militare Akhmat a lui Kadîrov care luptă pe frontul din Ucraina, ca fiind succesorul preferat de Kremlin.

Pentru a da un sens acestei investigații bombă care a scos în evidență una dintre cele mai volatile regiuni ale Rusiei, The Moscow Times a cerut unor experți și activiști de renume primele impresii și previziuni privind viitorul Ceceniei după Kadyrov.

Tanya Lokshina, director asociat al diviziei Europa și Asia Centrală a Human Rights Watch:
“Am cel mai mare respect pentru colegii de la Novaya Gazeta, care se ocupă de mulți ani de Cecenia cu o dedicare profesională deplină și care sunt într-adevăr foarte bine informați în ceea ce privește Cecenia. În același timp… Kadyrov este foarte departe de a fi mort încă”, a declarat Lokshina pentru The Moscow Times.

“Cred că ceea ce este important în acest moment este că poziția lui Kadîrov în Cecenia este foarte puternică. Și nu este vorba doar despre Kadîrov ca dictator de unul singur…Dacă el moare sau dacă sănătatea lui se deteriorează și nu va mai putea continua să-și îndeplinească sarcinile, există destul de mulți oameni în spatele lui care vor continua în același sens”, a mai spus Lokshina.

“Tipul de abuzuri pe care le documentăm în Cecenia de mulți ani, abuzuri comise cu impunitate totală, lipsa absolută de libertate pentru care Cecenia contemporană este infamată, nu vor dispărea dacă dispare Kadîrov.”

Abubakar Yangulbaev, avocat și activist cecen pentru drepturile omului:
“Activiștii ceceni, figurile opoziției și disidenții au discutat despre comportamentul lui Apti Alaudinov, despre ambițiile lui [președintele parlamentului cecen] Magomed Daudov, precum și despre copiii lui Kadîrov… și despre sănătatea acestuia cel puțin în ultimul an”, a declarat Yangulbaev pentru The Moscow Times. “Așa că nimic din această investigație nu m-a surprins”.

Yangulbaev a declarat că el crede că Alaudinov, care a fost indicat în anchetă, este doar unul dintre cei câțiva potențiali succesori ai lui Kadîrov care, dacă ar fi ales, ar face doar să țină scaunul cald până când fiul cel mare al lui Kadîrov – acum în vârstă de 18 ani – va ajunge la vârsta majoratului pentru a-i succeda.

Rolul lui Alaudinov ar semăna cu cel al celui de-al doilea președinte cecen, Alu Alkhanov, care a servit drept înlocuitor pentru Ramzan Kadîrov după ce tatăl său, Akhmad Kadîrov, a fost asasinat în 2004, potrivit lui Yangulbaev.

“Alaudinov va fi la fel. El poate doar temporar să păzească scaunul [pentru fiul lui Kadîrov], deoarece nu are nicio autoritate în ochii poporului cecen și mai ales în ochii kadyrovienilor, care sunt dresați ca niște câini de serviciu”, a declarat Yangulbaev.

“Intuitiv, în acest moment nu mă aștept cu adevărat la nicio schimbare”, a spus Yangulbaev când a fost întrebat dacă moartea bruscă a lui Kadîrov ar putea arunca Cecenia în agitație. “Dar aceste lucruri se întâmplă de obicei în mod imprevizibil și neașteptat”.

Harold Chambers, un analist care se ocupă de naționalism, conflicte și securitate în Caucazul de Nord.
“Evaluarea viabilității lui Alaudinov nu mi s-a părut plauzibilă, deoarece a fost detașată de propria sa istorie, de dinamica internă a regimului Kadîrov, de politica internă a regimului Kadîrov și de relația regimului cu Moscova”, a declarat Chambers despre investigația realizată de Novaya Gazeta Europe. “Ei au considerat Cecenia ca pe un alt subiect federal, mai degrabă decât ca pe un fief personal al familiei Kadîrov, cu structuri interne formale și informale dezvoltate în consecință.”

Chambers a declarat că el crede că este puțin probabil ca Cecenia să coboare în haos, cu excepția cazului în care are loc o schimbare de regim la Kremlin înainte ca Kadîrov să părăsească puterea.

“Mă aștept la o proiecție a stabilității, indiferent de modul în care este gestionată succesiunea. Totuși, sub fațada propagandei, vor exista cu siguranță lupte interne privind împărțirea responsabilităților și a puterii, cu excepția cazului în care unul dintre fiii lui Kadîrov este pregătit să preia rolul de guvernator”, a declarat el pentru The Moscow Times.

“Indiferent de asta, moartea lui Kadîrov ar crea cu siguranță o fereastră de oportunitate percepută pentru reluarea unui conflict la scară mai mare, ceea ce înseamnă că va avea loc probabil o intensificare a activității militanților. Spun “percepută” pentru că există o șansă ca lanțul de comandă să rămână continuu – bănuiesc că această chestiune este deja oarecum rezolvată și probabil că a fost de ceva vreme.”

#Cecenia #experți #Kadîrov

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button