Operatorul național de gaze din Moldova, societatea pe acțiuni (SA) Moldovagaz, va fi gata să transporte gaze rusești în Moldova și regiunea transnistreană dacă Ucraina nu prelungește contractul de tranzit al gazelor cu Rusia.
Președintele CA al Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat acest lucru, joi seară, la postul de televiziune Vocea Basarabiei, transmite infotag.md
„Situația optimă ar fi dacă Ucraina prelungește contractul de tranzit al gazelor rusești. Dar dacă nu se prelungește contractul, atunci gazele pot fi transportate de la granița Rusiei cu Ucraina de către Moldovagaz. În acest caz, regiunea transnistreană va trebui să plăti tranzitul de gaze pentru malul stâng al Nistrului”, a spus el Ceban.
Potrivit acestuia, Gazprom va putea alimenta regiunea Transnistriei cu gaz doar prin gazoductul Transbalcanic, în care intră gazul rusesc prin gazoductul Turkish Stream, așezat pe fundul Mării Negre.
În prezent, malul drept Moldova își satisface pe deplin nevoile de gaze naturale din Europa, care este achiziționată de compania de stat Energocom, folosind un împrumut revolving de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Pe malul stâng al Moldovei primește gaz rusesc, care intră în regiune prin Ucraina în valoare de 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi.
Autoritățile regionale încasează plăți pentru gaze de la populație și agenți economici, acumulându-le într-un „Cont de gaze” special, din care este acoperit deficitul bugetar al regiunii. Cu acest gaz, Rusia sprijină regiunea separatistă, care a acumulat o datorie pentru gazul rusesc de aproximativ 10 miliarde de dolari.
Șeful Moldovagaz a spus că este greșit să numim compania o subsidiară a Gazprom.
„Guvernul Republicii Moldova deține 35,6% în capitalul SA Moldovagaz, autoritățile locale din regiunea transnistreană puțin mai mult de 13%, iar Gazprom se ocupă cu 50% plus o acțiune. Moldova are o acțiune de blocare, și luând în ținând cont de ponderea regiunilor estice, republica deține mai mult de 49% din acțiuni”, a menționat Ceban.