Politică

Cele mai mari riscuri îndreptate împotriva Republicii Moldova vin astăzi din Federația Rusă

„Riscurile vin din partea Federației ruse. În primul rând, este războiul din Ucraina. Vedem bine sateliții Kremlinului fac vizite pe rând la Moscova, unul se fotografiază cu mitropolitul, altul cu Vladimir Putin. Ei se pregătesc foarte responsabil de alegerile următoare”, a subliniat Liviu Vovc, potrivit sursei.

Iar Ecaterina Mardarovici, președinta Clubului politic 50/50 consideră că securitatea națională este acum cel mai mare risc. 

„Cu regret, nu prea depinde de noi și îmi pare rău să repet, dar cred că ca și în sistemul de apărare și de securitate, și în orice, avem încă persoane cu acte în regulă care raportează Moscovei și KGB-ului rusesc și cu vizite și fără, ei își fac subtil lucrurile, pentru că aceste frâne care se pun din interiorul sistemului în acest proces de reformare este acest război invizibil care îl duce Rusia”, a subliniat Mardarovici.

De cealaltă parte, președintele Partidului Național Moldovenesc (PNM) Dragoș Galbur este de părere că cele mai mari riscuri vin din Republica Moldova. 

„Riscurile cele mai mari sunt sigur din interior pentru că dintotdeauna dușmanul din intern este cel mai perfid și te lovește când te aștepți mai puțin. Or, să vă spun ce manevre se fac în nord și cum vin bani din Federația Rusă. Organele de drept cunosc acest lucru și nimic nu se întâmplă”, a atenționat Galbur. 

La începutul lunii martie, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a a anunțat că a intrat în posesia mai multor date care indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă. Scopul acestor acțiuni este „să compromită aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, să deturneze procesele democratice și să mențină Chișinăul sub sfera sa influență”.

Potrivit lui Musteața, prima etapă a început în 2023, când s-a încercat compromiterea alegerilor locale, iar acum se încearcă realizarea e următoarelor două etape.

„Are intenția de a se amesteca în procesele electorale din acest an. Avem informații prin care se încearcă punerea în aplicare a tentativelor de compromite referendumul pentru integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici, care vor promova aderarea la UE”, a menționat Musteață.

Următoarea etapă, potrivit șefului SIS, este planificată pentru anul 2025 și are drept scop „controlul asupra Parlamentului R. Moldova prin accederea în Legislativ a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse”.

„Detalii din posesie indică asupra unei strategii pentru 2024 și 2025 care va include trei elemente principale, conectate între ele. În primul rând – susținerea actorilor aflați sub control direct sau indirect a Federației Ruse, distribuiți în trei categorii. Odată ajunși în Parlament urmează să servească intereselor unui stat străin – Federația Rusă. Este vorba de actorii politici – deschiși declarați pro – Federația Rusă – au legături directe și confirmate cu Serviciile Speciale. Aceștia sunt consultanți politici, grupuri criminal organizate, conducerea de la Kremlin și grupuri oligarhice și actori politici declarați – pro stataliști, care intenționează să se ascundă în spatele unei politici externe neutre declarând că apără interesele naționale, neutralitatea și statalitatea, dar de fapt scopul lor este să servească intereselor Rusiei”.

Șeful SIS menționează că unii dintre acești „actori” ar avea legături directe cu exponenți ai Federației Ruse, iar alții sunt conectați la grupuri criminal organizate conduse de cetățeni ai R. Moldova, aflați în căutare internațională.

#Moldova #Federația_Rusă #Destabilizare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button