Analize și opiniiInternaţional

China a abandonat politica „o familie, un copil” în urmă cu câțiva ani. Acum autoritățile încearcă în zadar să crească natalitatea

China se confruntă cu o scădere severă a natalității și cu o populație care îmbătrânește rapid. Autoritățile încurajează femeile să aibă copii, oferindu-le locuințe ieftine și scutiri fiscale, precum și invocând patriotismul și îndemnându-le să fie „soții și mame bune”. Dar, după cum scrie The New York Times, multe femei nu doresc să se căsătorească și să aibă copii, indicând inegalitatea de gen în societate și eșecul statului de a-și proteja drepturile și interesele.

Populația Chinei a scăzut pentru al doilea an consecutiv în 2023. Aceste dinamici au autoritățile preocupate de viitorul economic al țării: națiunea îmbătrânește, punând o presiune mai mare asupra sistemelor de sănătate și pensii și nu există destui oameni în vârstă de muncă pentru a susține economia.

Pe acest fond, guvernul chinez a început să desfășoare activități de propagandă pentru creșterea natalității. Autoritățile lansează campanii de întâlniri pentru tineri, iar mass-media de stat, scrie The New York Times, este „plină de apeluri” ca tinerii chinezi să joace un rol în „întinerirea națiunii”.

În același timp, statul înăsprește regulile de eliberare a licențelor clinicilor care oferă avorturi. Bărbații care doresc să facă vasectomii se plâng că obținerea unei întâlniri este „la fel de dificil ca și câștigarea la loterie”, relatează The Wall Street Journal. În 2020, China a încetat să mai publice date oficiale despre vasectomii, ligaturi tubare și avorturi.

Autoritățile chineze de la cel mai înalt nivel au început să vorbească despre necesitatea ca femeile să revină la valori familiale mai „tradiționale”. În octombrie 2023, liderul chinez Xi Jinping a cerut Federației Femeilor din toată China, susținută de stat, să promoveze în mod activ „cultura căsătoriei și a nașterii” și să consolideze propaganda despre căsătorie, parentalitate și familie.

În același timp, multe femei chineze atrag atenția că, încurajându-le să nască, statul nu le oferă suficientă protecție și încredere. „Femeile din țara noastră încă nu se simt suficient de încrezătoare pentru a avea copii”, a declarat pentru The New York Times Rachelle Chen, 33 de ani, specialist în rețelele sociale din provincia Guangdong. Potrivit acesteia, politica guvernamentală vizează doar apariția copiilor, dar nu protejează drepturile și interesele femeilor înseși. Chen este căsătorit de cinci ani, dar încă nu are de gând să aibă copii. Mama și tatăl ei, potrivit femeii, plâng uneori în timpul conversațiilor cu ea și spun: „Nu mai suntem părinții tăi”.

Pe tot parcursul secolului al XX-lea, autoritățile chineze, dimpotrivă, s-au luptat cu natalitatea ridicată: din 1979, țara avea o politică „o familie, un copil”, care presupunea amenzi pentru familiile care aveau doi sau mai mulți copii. Conceptul s-a dovedit a fi de succes: creșterea populației a fost încetinită de-a lungul mai multor decenii, așa că în 2015 chinezii li sa permis să aibă doi copii, iar în 2021 – trei. Cu toate acestea, notează The Wall Street Journal, astfel de politici au creat o generație de femei care, fiind doar copii, au primit oportunități de educație și angajare bună – și acum percep în mod negativ eforturile guvernamentale de a crește rata natalității, văzând aceasta ca o încercare nesolicitată de a reveni ei la relaţii familiale mai „tradiţionale”. Femeile, subliniază publicația, nu se străduiesc întotdeauna să se căsătorească.

Politica „o familie, un copil” a determinat și unele femei de vârstă reproductivă să nu mai dorească să nască din cauza experienței vechilor restricții. Mama a doi copii, care a cerut să se numească Zhang, a declarat pentru The Washington Post că a decis să aibă un al doilea copil în urmă cu un deceniu, în timp ce politica era încă în vigoare. În timpul sarcinii, a plecat de la serviciu pentru a nu fi văzută de nimeni, temându-se că va fi obligată să avorteze, iar după ce a născut, s-a ascuns la rude timp de un an – dar când s-a întors acasă, a primit o amendă de aproximativ 10 mii de dolari. De asemenea, a fost obligată să i se implanteze un dispozitiv intrauterin pentru a preveni viitoarele sarcini. Acum, când o femeie primește mesaje text de la guvern care o îndeamnă să aibă copii, ea îi șterge „în furie”. „Mi-aș dori să ne lase în pace”, spune Zhang.

Femeile chineze trăiesc în condiții de inegalitate de gen adânc înrădăcinată în societate, spun experții intervievați de The New York Times. Formal, legile interzic discriminarea bazată pe gen, dar în practică, potrivit activiștilor, femeile se confruntă cu aceasta, hărțuirea la locul de muncă și violența domestică. Cu toate acestea, încercările lor de a-și apăra cazul în instanțe sunt adesea nereușite.

Femeile chineze însele invocă procedura complexă de divorț ca un alt motiv pentru reticența lor de a se căsători și de a avea copii. Astfel, în februarie 2021, guvernul a introdus o regulă care impune o pauză de 30 de zile înainte de desfacerea definitivă a căsătoriei. Și este mai greu pentru femei să câștige cazuri de divorț în instanță: o analiză a aproape 150.000 de decizii de divorț de către profesorul de la Universitatea Indiana, Ethan Michelson, a constatat că aproximativ 80% dintre petițiile depuse de femei au fost respinse de judecător la prima audiere, chiar și atunci când acestea au fost. adesea însoțită de dovezi ale violenței domestice.

În 2011, Curtea Populară Supremă a Republicii Populare Chineze a decis că, într-un divorț, imobilele nu vor fi împărțite la jumătate, ci vor rămâne la persoana al cărei nume este indicat pe documentul de proprietate – acesta este de obicei un bărbat. Decizia instanței, scrie The New York Times, le-a speriat și mai tare pe femei. „În loc să primească mai multă protecție, mamele au devenit și mai vulnerabile la abuz”, a declarat jurnalistul Elgar Young într-un interviu acordat publicației. Ea a spus că politicile guvernamentale care vizează încurajarea femeilor să se căsătorească „fac să simtă că este o capcană”.

#China #natalitatea #Guvern #drepturile_femeilor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button