Politică

Chișinăul așteaptă un răspuns de la Tiraspol, după ce a venit „cu primele discuții” la subiectul integrării europene

Chișinăul așteaptă un răspuns de la Tiraspol, după ce a venit „cu primele discuții” la subiectul integrării europene. Între timp, Biroul pentru reintegrare și Biroul pentru reintegrare europeană analizează cum autoritățile de la Chișinău vor „dialoga” cu regiunea transnistreană în acest proces. Precizările au fost făcute de viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov. Potrivit viceprim-ministrei, există riscul ca regiunea să nu fie interesată de proces. De cealaltă parte, a adăugat Gherasimov, nu se poate discuta acum despre o eventuală aderare ulterioară a regiunii transnistrene dat fiind faptul că „Republica Moldova urmează să adere ca un stat unitar la Uniunea Europeană”. 

Pe 4 iulie, la emisiunea „În profunzime” de la ProTV Chișinău, Gherasimov a fost întrebată cum anume este implicată regiunea transnistreană în procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Regiunea transnistreană, ca și oricare altă regiune, urmează să implementeze legislația europeană ca parte a Republicii Moldova dacă dorește să fie parte din acest proces. De partea noastră, Guvernul acum dezvoltă acest mecanism de schimb de informații în așa fel ca informația pe care o primim noi de la Bruxelles să o putem împărtăși cu așa numitele autorități de la Tiraspol, în așa fel ca și ele să se pregătească în procesul de aderare”, a comunicat Ghersimov.

Ea a precizat că, pe parcursul ultimelor săptămâni, Guvernul se află într-un proces pentru a vedea „când și cum am putea să ne întâlnim pentru a face primul schimb de informații”.

„În așa fel ca noi să prezentăm acquis-ul comunitar, care ne-a fost nouă prezentat de către Bruxelles, și să avem acel dialog, schimb de informații, întrebări, îngrijorări, propuneri ca să vedem cum reintegrăm regiunea transnistreană în spațiul economic, în spațiul social al Republicii Moldova”, a adăugat Gherasimov.

Întrebată dacă există deschidere din partea regiunii transnistrene ca să facă parte din acest proiect, viceprim-ministra a răspuns: „Noi am venit cu primele discuții, așteptăm un răspuns din partea așa numitor autorități de la Tiraspol. Din partea noastră, atât Biroul pentru Reintegrare cât și Biroul pentru Reintegrare europeană… noi deja discutăm între noi cum urmează să ne mobilizăm, să ne organizăm în așa fel ca să putem împreună dialoga cu regiunea transnistreană la nivelul tehnic”.

La întrebarea prezentatoarei TV, ce se va întâmpla în cazul în care regiunea transnistreană nu va dori să participe la acest proces, Gherismov a comunicat: „Riscul de a nu fi interesați în a participa în acest proces desigur că există. În același timp există și un raționament foarte clar, interese economice foarte clare și sperăm că regiunea transnistreană, producătorii din regiunea transnistreană, vor fi interesați să participe pentru că nu au decât să beneficieze de acest proces”.

În același timp, Ghersimov a subliniat că „Republica Moldova urmează să adere ca un stat unitar la Uniunea Europeană” și că „nu putem discuta acum despre o eventuală aderare ulterioară a regiunii transnistrene”.

La precizarea prezentatoarei TV că „vrea nu vrea Transnistria oricum se va integra în UE”, Gherasimov a spus: „Aceasta este intenția noastră, avem un precedent deja în Uniunea Europeană – cel al Ciprului, deci nu ar fi o primă excepție de la regulă. În același timp, noi suntem încrezători… cel puțin am văzut și cadrul de negociere – nu face referință specifică la regiunea transnistreană sau la o oricare altă regiune din Republica Moldova – respectiv noi suntem invitați ca stat unitar să aderăm la Uniunea Europeană și aceasta inclusiv se referă și la regiunea transnistreană”.

#Chișinău #Transnistria #aderare_la_UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button