Economie

„Cine achită cele 5,7 milioane de m3 de gaze naturale pe zi?” Precizările ministrului Spînu, după semnarea contractului cu MGRES

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu mai multe precizări după ce sâmbătă seara mai multe persoane au criticat decizia autorităților moldovene de a ceda tot volumul de gaz livrat de Gazprom regiunii transnistrene, în schimbul reducerii prețului la energia electrică de 3-4 ori, în comparație cu cel procurat de pe piața UE. 

Potrivit ministrului Spînu, obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. Astfel, în luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. 

Andrei Spînu a precizat că odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Totodată și tariful la energia electrică ar putea fi redus până la circa 4 lei kW/h.

„În ultima săptămână, am avut creșteri considerabile la prețul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puțin soare iar turbinele eoliene au produs mai puțină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europe. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat și orice reducere de capacitate intr-un anumit colț al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei.

Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate. În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp”, a spus Andrei Spînu.

Vicepremierul a afirmat că Republica Moldova încă din vară a început să facem stocuri de gaze. 

„Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă. Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Ministrul a declarat că este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept.

„Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor.

În această perioadă dificilă luăm decizii complicate. Mi-aș fi dorit să nu avem război la hotar, iar prețurile la gaz și electricitate să fie mici, așa cum au fost în anii precedenți. Din păcate nu este așa. Avem război și consecințele lui ne afectează zilnic. Noi vom rezista, vom face tot ce trebuie ca oamenii să treacă mai ușor de această perioadă”, a conchis Spînu. 

#gaz #criză #Spânu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button